Nieuws Actueel

Weer muziek in de zaak dankzij Eigen Werk

Iedere blazer of violist op zoek naar een microfoon komt terecht bij Serge Schrier. Hij had een mooi, ambachtelijk bedrijf tot het privé een keer wat minder ging. Met Eigen Werk krabbelde hij weer op en bloeit zijn bedrijf SD Systems weer als vanouds.

Gemeente Amsterdam 16 september 2016

Foto 45

Serge Schrier bouwt sinds 1985 microfoons die muzikanten op hun instrument kunnen klikken. Blazers van BB King bijvoorbeeld hadden microfoons van Schrier, maar ook de hele blazerssectie van De Dijk is dank zij Schrier bij concerten luid en duidelijk te horen. Een innovatie was het toentertijd, zo vertelt hij in zijn studio in de Laurierstraat. Schrier is zelf fluitist en saxofonist, en voordat zijn bedrijf bestond moest hij spelen met een 'gewone' microfoon op een standaard.

Niet alleen blazers, maar ook heel veel violisten schaften microfoons van SD Systems aan. Niet alleen vanwege de handigheid, maar ook vanwege het piekfijne geluid.

Het bedrijf liep dan ook prima, totdat Schrier privé lastig kwam te zitten en niet in staat was bedrijf voort te zetten. Toen hij zichzelf weer op de rails had, begon het weer te kriebelen. Wat ook hielp was dat hij van verschillende afnemers hoorde dat muzikanten met smart zaten te wachten op weer nieuwe microfoons van Schrier.

Hij kwam terecht bij de afdeling Ondersteuning Ondernemers. Dit is een afdeling binnen de gemeente die ondernemers door een moeilijke periode heen kan helpen met inkomensondersteuning, krediet en professionele begeleiding. Na onderzoek naar de haalbaarheid voor de doorstart van zijn bedrijf, kreeg Serge Schrier een lening om zijn bedrijf weer op poten te zetten. Na een jaar had hij geen inkomensondersteuning meer nodig. De lening is komend jaar terugbetaald.

Zijn buurman Albert, voormalig liftmonteur, kwam bij hem in dienst om de microfoons in elkaar te zetten. Schrier zelf brengt veel tijd door achter de computer, voor de bestellingen die van over de hele wereld binnenkomen en voor de (online) marketing. “Want hoewel de vraag er wel is, is marketing de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. De concurrentie is behoorlijk toegenomen.”

Jaarlijks maken ze nu 2500 stuks microfoons die ze uitleveren aan de muziekinstrumentenhandel en soms aan muzikanten zelf. Schrier heeft ook nu weer bekende klanten, zoals de blazers bij de band van Justin Bieber Timberlake en in Nederland Typhoon.

Met zijn doorstart heeft Schrier het heilige vuur weer gevonden. “Ik was anders ook wel iets in de muziek gaan doen, maar ik ben er trots op dat dit zo goed is gelukt.” Nu de instrumentenmakerij weer op poten staat, wil Schier de zaak afbouwen, want inmiddels heeft hij aow. Hij zoekt, kortom, nog een opvolger. Want het zou zonde zijn als SD Systems weer zou verdwijnen. “We zijn nog het enige ambachtelijke elektronicabedrijf in Amsterdam.”

De gemeente ondersteunt ondernemers

Serge Schrier kon zijn bedrijf voortzetten dankzij de afdeling Ondersteuning Ondernemers. Dit is wat deze afdeling nog meer kan doen:

Ben je ondernemer in Amsterdam en je hebt problemen om rond te komen of je hebt geen geld om een noodzakelijke investering te doen, dan kun je bij de afdeling Ondersteuning Ondernemers terecht.

Deze afdeling geeft ook professionele schuldhulp en coaching, of een tegemoetkoming in de kosten voor een opleiding.

Nog geen ondernemer? Wie een een (bijstands)uitkering ontvangt van de gemeente Amsterdam kan zich met de afdeling oriënteren op het ondernemerschap. Hierna biedt het programma Eigen Werk allerlei trainingen en workshops op het gebied van ondernemen.

Meer weten? Neem contact op via 020 – 252 77 55 of zelfstandigen@amsterdam.nl en vraag om een adviesgesprek. Op de website ondernemersplein.amsterdam vind je meer informatie.