Nieuws Actueel

Weer volle bak in Betuwse restaurants

De restaurants in de Betuwe doen tijdens Kerstmis weer goede zaken. De meeste zijn al weken volgeboekt. Of dat komt door de aantrekkende economie of een meer bijdetijdse keuken is de vraag. Dat schrijft De Gelderlander.

Marc van Onna en Rob van Velden | Foto: Flip Franssen 23 december 2016

Uiteten 1065

Rijnzicht in Doornenburg is al drie weken volgeboekt. "Eerder dan andere jaren", vertelt Mike Cornelissen, die het restaurant een jaar geleden samen met zijn broer overnam van zijn ouders. "Mogelijk door het aflopen van de crisis, maar wellicht ook door onze nieuwe kookstijl. Die is een beetje hipper dan voorheen. Misschien dat dat ook meespeelt bij de reserveringen."

Rijnzicht is ook op kerstavond geopend. Mike: "Dan serveren we een compleet menu voor 110 euro. Inderdaad wat prijzig, maar daar zit alles op en aan, ook een wijnarrangement. Alleen daarvoor hebben we nog wel wat tafeltjes vrij."

Kerstavond

Het Gendtse Grand Café Nr 19 in Gendt is beide kerstdagen open. "Kerstavond is niet zo'n uitgaansdag", zegt Ronnie Meeuwsen. "Eerste kerstdag is al volgeboekt, de tweede voor de helft. Maar we hebben nog een paar dagen."

Bij Dries en Co schakelen ze nog een tandje lager. Kerstavond is het Elster restaurant gesloten om alleen om eerste kerstdag weer open te gaan. Shiftleader Roy Mallisse: "Zo kunnen we zelf ook nog een beetje Kerstmis vieren. Evenals vorig jaar zitten we eerste kerstdag met ruim 100 gasten helemaal vol. Daarom gaat het restaurant volgend jaar misschien ook op tweede kerstdag open."

Inno Venhorst van Herberg De Engel in Dodewaard is kerstavond ook vrij. "Mogen wij ook een beetje kerst? Sommige personeelsleden willen dan ook graag naar de kerk."

Volle bak

Kerst is voor hem twee dagen 'volle bak', letterlijk en figuurlijk. "We gaan er dan vol tegenaan en het zit met 350 man vol. Dat is eigenlijk altijd zo, of het nu crisis is of niet. We bieden een hapjesmenu met kleine gerechtjes."

Restaurant Kromhout in Andelst houdt kerstavond de deuren dicht, vertelt Mariska Elyzen. "Het geloof speelt in deze regio een belangrijke rol, mensen willen dan naar de kerk."

Tijdens kerst zijn alle 40 plekken volgeboekt. Klanten krijgen een mailtje met daarin de keuzes die binnen het zesgangenmenu geboden worden. "Voor ons is dat wel weer eens leuk, wat anders dan à la carte."

Lunch

In Hemmen is Brasserie Heerlijkheid op kerstavond wel open. "We zitten vlak naast de kerk. Mensen komen na de dienst graag bij ons langs voor een hapje en een drankje", meldt Frank Schimmelpennink.

Tijdens kerst is de Heerlijkheid vrijwel volgeboekt. Er kan alleen 's middags worden gegeten. "Daar zijn we vorig jaar mee begonnen, omdat het ons leuk leek", zegt Schimmelpennink. "Dat viel in de smaak en daarom doen we het nu weer. We bieden zeven kleine gangen. Niet zo zwaar hoor, het is meer een uitgebreide lunch."

Olivier Zwartkruis van de Hucht in Elst is ook alleen met kerst open en is zo goed als uitverkocht. Ongeveer 80 gasten kunnen à la carte komen eten, maar er is ook een buffet. Verder zijn er een paar besloten diners. "Druk ja, maar ook een leuke periode."