Nieuws Actueel

Weggeefwinkel: samenwerking met 'kringloop'

WICHARD MAASSEN 29 januari 2016

Kringloop Weggeefwinkel

De weggeefwinkel wil nauwer samenwerken met het kringloopcentrum Amersfoort-Leusden. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2015, zo bericht het AD.

Nu is er weinig contact, zegt Co Schop, voorzitter van Stichting Weggeefwinkel. "Dat heeft te maken met onze specifieke identiteit. Maar we zitten niet op een eiland. We houden ons allebei bezig met duurzaamheid. Ons doel is: professionaliseren met behoud van eigen karakter."

Volgens Schop kan de weggeefwinkel veel leren van de kringloopwinkels, met name op logistiek gebied. "Wat doe je met spullen die je niet gebruikt? En hoe ga je om met agressieve klanten? Het klinkt misschien gek, maar ook wij hebben te maken met diefstal. Het gebeurt regelmatig dat er mensen met meer dan vijf artikelen (het maximum, red.) naar buiten lopen, zonder dit te melden."

Daarnaast vindt hij de inrichting van de weggeefwinkel te rommelig, wat mede wordt veroorzaakt door ruimtegebrek. Met behulp van het buurtbudget en fondsen wil de stichting dit jaar haar pand aan de Keerkring (Koppel) aan de voorzijde uitbreiden.

RisicoDaarmee loopt het bestuur een risico; de kans bestaat dat de winkel in 2017 moet wijken voor woningbouw. Schop: "Het pand is in feite een bouwval, die wordt verwarmd met een straalkacheltje. Toch is een andere plaats voor ons absoluut niet aan de orde."

Aan de weggeefwinkel grenst een (groente)tuin met speelplaats, waarvoor al in 2014 sluiting dreigde. Een meerderheid van de gemeenteraad stak daar echter een stokje voor en gaf het complex drie jaar respijt.

De afgelopen paar jaar is de weggeefwinkel sterk gegroeid. Dat geldt voor zowel het aanbod als het aantal bezoekers. De winkel trekt op een gemiddelde zaterdag zo'n 160 klanten. Ook het aantal vrijwilligers neemt flink toe. Dat zijn er inmiddels 25. Sinds het voorjaar van 2015 is de winkel vier (mid)dagen open.