Het contrast kan bijna niet groter zijn. Op bedrijventerrein Lansinghage kom je vooral autohandelaren en een tankstation tegen. Maar daartussen staat het hoofdkantoor van een van de bekendste merken van natuurlijke verzorgingsproducten inclusief eigen tuin, een groene oase tussen al het grauw.
Ouderwets imagoVoor de ingang staat een groen Volkswagenbusje, het type dat je ook op foodtruckfestivals ziet of waar hippe surfers mee naar het strand trekken om even een golf te pakken. Deze bus illustreert de omslag die binnen het bedrijf is gemaakt. Vanuit de antroposofische achtergrond was de doelgroep altijd een harde kern 'believers'. Er was dus heel lang een wat ouderwets imago. Met de komst van algemeen directeur Marc van Boven, ruim twee jaar geleden, werd een nieuwe koers ingezet. Met behoud van identiteit moest het bedrijf zich aanpassen aan de huidige tijdsgeest. ,,Zo'n 70 procent van de markt interesseert zich nauwelijks voor natuurlijke verzorgingsproducten", stelt Van Boven. ,,Deze groep mensen is moeilijk te overtuigen. Vijf procent van de markt is ons al jaren trouw, dus daar moeten we vooral consolideren. De overige 25 procent is zeker geïnteresseerd in 'natuurlijk' en 'duurzaam', en die mensen willen we graag aanspreken."
DuurzaamHet Volkswagenbusje, dat overigens op lpg rijdt, wordt onder meer voor die marketingdoeleinden ingezet. En ook het feit dat het busje op autogas rijdt, is exemplarisch voor het duurzame karakter van Weleda. Niet alleen de producten zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten van biologische teelt, milieuvriendelijk geproduceerd en gekocht via eerlijke handel. Over elk detail, van verpakking tot distributie, is goed nagedacht. Zodat alles zo duurzaam mogelijk is. Het leverde de onderneming onlangs de titel 'Meest duurzame cosmeticamerk van Nederland' op (zie kader).
Weleda heeft drie pijlers: verzorging (waarschijnlijk de meest bekende), zelfzorg en geneesmiddelen. Momenteel zijn er zo'n 110 verzorgingsproducten, 25 zelfzorgproducten en 800 geneesmiddelen. Het bedrijf heeft zijn roots in Zwitserland en is sinds de oprichting in 1921 actief in ruim 50 landen. In totaal groeien er in Zoetermeer in de 10.000 vierkante meter grote tuin zo'n 70 planten voor de oogst, zegt tuinman Jan Graafland. In de Assortimentstuin staan planten voor de lichaamsverzorgingsproducten. In de Wilde Weide groeien moerasachtige inheemse wilde planten, zoals valeriaan, grote engelwortel en smeerwortel. Een kleine verwarmde kas dient voor de opkweek van het plantmateriaal en de verzorging van enkele tropische geneeskrachtige planten. Een grotere koude kas wordt gebruikt voor de verdere verzorging en afharden van het plantmateriaal en enkele niet winterharde planten. In de Productietuin worden plantensoorten geteeld die bestemd zijn voor de productie van (zelfzorg-)geneesmiddelen, zoals calendula, sint-janskruid en primula. Daarnaast groeien er nog zo'n 500 plantensoorten om de tuin in balans te houden. Ook vliegen er bijen voor de bestuiving, en ook de door hun geproduceerde honing wordt gebruikt.
In Zoetermeer werken zo'n 70 mensen en, dat is wel uniek, alles gebeurt onder één dak. Van het zaadje van de plant tot het eindproduct. En van het verpakken tot aan de verkoop. Nadat de planten uit de tuin zijn geoogst, worden ze dezelfde dag bij Weleda verwerkt. Door de planten in een afgewogen mix van water en alcohol te leggen, worden alle heilzame en werkzame stoffen uit de plant geëxtraheerd. Deze extracten worden vervolgens verwerkt in een van de producten. In het gebouw bevinden zich ook een aantal 'schatkamers'. Die zijn gevuld met de schatten die de natuur biedt, in verschillende vormen.
Geneesmiddelen,,'We beloven geen wonderen, we geven ze door', is niet voor niets onze slogan", vertelt Roelien de Jonge, brand manager van Weleda. Misschien wel de belangrijkste schatkamer is de 'Ark van Noach', met zaden van alle planten die Weleda gebruikt, zodat het voortbestaan ervan gegarandeerd is. ,,Vergelijkbaar met de wereldzadenbank op Spitsbergen, waar zaden van zoveel mogelijk plantensoorten op aarde opgeslagen liggen", aldus De Jonge.
Dat Weleda ruim 800, vaak unieke geneesmiddelen maakt, is bij veel mensen onbekend. Die zijn rechtstreeks te verkrijgen bij het bedrijf in Zoetermeer zelf of via een buurtapotheek. Door recente wetgeving mogen de indicaties niet (meer) op de etiketten worden vermeld, wat het voor de consument niet gemakkelijker maakt, legt hoofdapotheker Benjamin de Smet uit. ,,Maar de werking van de ingrediënten die we gebruiken hebben zich in de praktijk bewezen."
Tot slot is er nog de Weleda-schoonheidssalon. Hier geeft schoonheidsspecialiste Sandra van Amstel onder meer vijf verschillende behandelingen aan de hand van vijf zogeheten leadplanten, verwerkt in de producten. Voor elke gemoedstoestand wat wils, van stress tot vermoeidheid.
Als je nog geen 'believer' bent, zou je dat hier zomaar kunnen worden.