Nieuws Actueel

Wereld Natuur Fonds kritisch op Duitse energiesteun aan bedrijven

Het Wereld Natuur Fonds heeft in Duitsland kritiek geuit op de overheidssteun aan bedrijven vanwege de hoge energieprijzen. Volgens klimaatdirecteur Viviane Raddatz van WWF Deutschland werden bedrijven wel geholpen bij het betalen van hun hoge energierekening, maar liet de Duitse regering het klimaatbeleid daarmee eigenlijk vallen.

ANP 21 mei 2023

ANP210523051 1

Raddatz heeft dit weekend betoogd dat de flinke stijging van de prijzen van gas en elektriciteit moet worden gezien als "een crisis die voortkwam uit fossiele afhankelijkheid". Ze vindt het onjuist dat die crisis beantwoord werd met maatregelen die die afhankelijkheid alleen maar versterken. De energiesteun fungeerde indirect namelijk als een soort subsidie voor fossiele energie.

Onderzoek in opdracht van de natuurorganisatie stipt ook aan dat het schortte aan een consistente klimaataanpak. De onderzoekers stellen dat de overheid zich vooral richtte op het financieel tegemoetkomen van bedrijven en consumenten. Daarbij zou het de Duitse industrie onvoldoende duidelijk zijn gemaakt dat ze meer energie moet besparen en ook efficiënter met energie moet omspringen.

WWF Deutschland is van mening dat dergelijke noodmaatregelen van de overheid voortaan sterker gekoppeld moeten worden aan inspanningen om de Duitse industrie in 2045 klimaatneutraal te maken. "In geval van niet-naleving zouden de bedrijven de verstrekte steun moeten terugbetalen", aldus Raddatz.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws