Nieuws Actueel

Werken in Marokko is hip

Er is zoveel animo om in Marokko te werken, dat Bredanaar Rachid Khoukhi zijn bedrijf Maroc At Work flink heeft moeten uitbreiden in één jaar tijd. Vanaf volgende maand voorziet hij jongeren van werk en woonruimte in acht steden in Marokko. Daarnaast werkt het bedrijf nu ook in Zuid-Afrika en Spanje. Dat schrijft BN/ De Stem.

Nicole Roelands | Foto: ANP 15 oktober 2016

Marokko Rachid Khoukhi Breda

Weinig geld, toch een kans

"Marokkaanse jongeren worden vaak niet serieus genomen bij uitzendbureaus in Nederland. In Marokko worden ze met open armen ontvangen", vertelt Khoukhi. Maar niet alleen Marokkaanse jongeren vertrekken naar het land om te werken, allerlei nationaliteiten gaan. En Khoukhi helpt hen met het papierwerk, het vinden van werk en zorgt voor woonruimte. "Als je twee maanden in dienst bent van een bedrijf, betalen zij de kosten van het vliegticket. Ook wordt drie maanden lang de helft van de huur betaald. Zo geven we jongeren met weinig geld toch de kans om iets op te bouwen."

Kwaliteit

Toen deze krant de Bredase ondernemer in april sprak, had hij zo'n 175 jongeren begeleid. Ondertussen is dat aantal opgelopen naar 450. Daarvan vertrokken de afgelopen drie maanden zo'n 27 mensen uit Breda en Etten-Leur. "We krijgen super veel aanmeldingen. In het begin hielpen we bijna iedereen aan een baan, maar nu focussen we meer op kwaliteit." Zo gaat het niet altijd meer om banen in callcenters of reisbureaus. Er komen steeds vaker vacatures voorbij voor hogeropgeleiden, zoals operationele managers en projectleiders.

Vanuit Dorst naar Marokko

Ook bedrijven helpt Khouki tegenwoordig ook bedrijven op een andere manier. Hij ondersteunt ze bij het verhuizen van het werk naar Marokko.

"Zo help ik bijvoorbeeld een bedrijf uit Dorst. Dat maakt riemen met de hand. De productie is best prijzig in Nederland. Ik help het bedrijf met de verhuizing naar Marokko door het regelen van de vergunningen en al het andere papierwerk."

Lonen

Of de Bredanaar nog veranderingen ziet sinds hij dit werk doet? "Nou, er is wel wat gaande rondom de lonen in Marrakesh. Er zitten daar namelijk twee callcenters waarvan één onze klant is. Nu bieden ze tegen elkaar op met de lonen van de medewerkers. In Casablanca daarentegen zitten meer klanten van ons en daar zie je dat de lonen allemaal gelijk zijn."

Wereldwijd

Uiteindelijk hoopt Khoukhi dat hij ooit alle callcenters in Marokko beheert. Dan kan hij daar eigen projecten draaien. Maroc At Work benadert nu al actief bedrijven met de vraag of ze het callcenter van het bedrijf naar Marokko willen verhuizen. "Wij kunnen het namelijk voor veel minder geld doen."

Zo geeft de Bredanaar het bedrijf American Express als voorbeeld. "Het bedrijf sloot drie vestigingen in Nederland en opende er vervolgens één in Marokko. Wij hebben het personeel geleverd."

Levensstandaard

Maroc At Work kan het goedkoper doen, omdat de lonen lager liggen in Marokko. Gemiddeld verdienen de jongeren 1.000 euro per maand. "Maar je deelt woonruimte, de levensstandaard ligt lager én je krijgt veelal binnen drie maanden een vast contract."

Meer landen

De Bredanaar hoopt uiteindelijk in nog meer landen te kunnen werken. "We werken nu dus in Marokko, Zuid-Afrika en Spanje, maar hopelijk in de toekomst in heel de wereld."

Gerelateerde artikelen

Een fabriek bouwen in Marokko dankzij succesvol ondernemer Mr. Ali

Zeg je Aziz, dan zeg je olijven

Vechters in de schoonmaakbranche