Nieuws Actueel
'Werken, werken, werken, met liefde voor techniek'
Na twee mannen, zwaait sinds 2013 een vrouw de scepter in de Zevenbergse familiezaak Heijligers. BN De Stem ging op bezoek bij het installatiebedrijf.

'Werken, werken, werken, met liefde voor techniek.' Dat is het motto waarmee de familie Heijligers al bijna zestig jaar het gelijknamige bedrijf runt in Zevenbergen. Het begon allemaal met Cees. Waarom hij voor het vak van elektromonteur koos in zijn jeugd, weet zijn zoon Henk niet. "Hij begon bij de Suikerfabriek in Breda en richtte in november 1957 zijn eigen bedrijf op, aan de Langenoordstraat in Zevenbergen."
Hij wilde graag op eigen benen staan als vrije ondernemer, dus begon hij een winkel. "Overdag verkocht hij verschillende installaties, van wit- en bruingoed, tot verlichting en andere elektronische apparaten en goederen. 's Avonds bracht hij die vervolgens naar de mensen thuis en plaatste hij ze. Zo maakte hij werkweken van zeventig uur."
Buizen leggenHet pand bestond uit drie etages. Bovenin woonde de familie Heijligers, op de begane grond zat de winkel en in de kelder het magazijn. De grootte was rond de 120 vierkante meter, schat de inmiddels 57-jarige Henk.
Hij kwam zelf in de tweede helft van de jaren zeventig in het bedrijf terecht, als derde monteur. "Het is mij met de paplepel ingegoten. Ik was van jongs af aan al buizen aan het leggen en draden aan het trekken. Ik vond het een uitdaging omdat het vak zo veel aspecten kent. Mijn zusje en broertje voelden die interesse minder."
Zakelijke kantHij wilde zich echter op meer richten dan alleen de installatietak. "Ook op de zakelijke kant. Ik heb daarom een economische hbo-studie gevolgd, naast mijn opleiding tot elektromonteur. Mijn vader dacht totaal niet commercieel. Ik deed dat al wat meer en Marloes, de derde generatie, is daar nog verder in."
Henk nam in 1992 een belangrijke beslissing. "Ik wilde me niet meer richten op de winkel, maar vol voor de installatietak gaan. Toen heb ik besloten het pand aan de Langenoordstraat van de hand te doen. Mijn vader begreep het wel, dat ik me op één branche wilde richten. Ik besloot toen ook meer voor bedrijven te gaan werken en wat minder voor particulieren." Toch verdween het pand niet uit de familie. "Mijn broer Kees kocht het. Hij begon samen met zijn vrouw een winkel voor wasmachines en verlichting, genaamd De Lichthoek."
WipIn de Industrieweg vond Henk zijn perfecte locatie. Een bedrijventerrein dat in opkomst was, maar nog genoeg ruimte had voor een nieuw bedrijfspand. "We zijn vanaf hier goed bereikbaar, ook voor vrachtwagens."
Begin deze eeuw besloot Henk zijn werkterrein toch weer te verbreden. Hij ging ook het loodgieters- en verwarmingswerk erbij doen. "Aannemers vroegen in die tijd steeds meer om een bedrijf dat alles aan kon leggen." Sindsdien is Heijligers een compleet installatiebedrijf, dat van woningbouw tot industrie en van nieuwbouw tot onderhoud ingezet kan worden. "Het is een wip: als het ene segment wat omlaag gaat qua vraag, gaat een ander vaak omhoog. Als mensen niet verhuizen, gaan ze verbouwen bijvoorbeeld", vertelt Henk.
Derde generatieIn 2013 was het de beurt aan de opvallende derde generatie. Het was geen man, maar een vrouw die opstond. De inmiddels 30-jarige Marloes Heijligers vond het een mooie uitdaging om een eigen onderneming te runnen, nadat ze jarenlang leidinggevende was geweest bij een facilitair bedrijf.
"Mijn vader vroeg rond kerst 2011 of een van ons interesse had in de overname van het bedrijf." Henk: "Ik zit in 2017 alweer veertig jaar in het bedrijf. Op een gegeven moment wordt het tijd om het stokje over te dragen. En voor zo'n gebeurtenis moet je de tijd nemen. Ik wilde eerst kijken of een van mijn drie dochters het zag zitten, voor ik een ander zou vragen."
VrijheidMarloes dacht: waarom niet? "Ik wilde weer eens wat anders en had altijd de ambitie ooit eens mijn eigen bedrijf te runnen. De vrijheid, verantwoordelijkheid en het afwisselende werk spraken me aan."
Van de leidinggevende kant wist ze al genoeg, maar technisch gezien was ze nog geen wonder. Om ook die bagage mee te nemen, ging ze een opleiding elektrotechniek volgen. "Ik was de enige vrouw, sowieso is 99 procent van de mensen in dit vak man. Je komt zelden een timmervrouw tegen."
TopperIn haar eerste jaar op het Markiezaat College in Bergen op Zoom werd ze gelijk verkozen tot topper van de opleiding, gezien haar hoge cijfers. En toen ze eenmaal in het bedrijf werkzaam was, vanaf begin 2013, won ze ook daar snel een prijs. "De Femme Tech Award 2014 - een beloning voor bedrijven die het goed doen op het gebied van vrouwen en techniek - in de categorie klein bedrijf. We waren genomineerd door een opleidingsschool met wie we samenwerkten. Dat was een hele eer, ik heb er ook een heleboel leuke reacties over gehad."
Weinig woordenMomenteel werken Marloes en Henk samen in het bedrijf, dat tien personeelsleden telt en blijft groeien. "We voelen elkaar goed aan, hebben weinig woorden nodig, maar delen wel veel."
De 57-jarige Henk vindt het lastig in te schatten wanneer hij de installatieonderneming los gaat laten. "De komende drie jaar blijf ik nog wel werken, denk ik. Ik voel me nog veel te vitaal om vijf dagen per week op een golfbaan te staan. We zullen zien wat de toekomst brengt."