Nieuws Actueel

Waarschuwing VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Het ondernemerschap stokt'

De politiek koerst af op nieuwe maatregelen om armoede aan te pakken en de koopkracht te verbeteren. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland snappen de zorgen over bestaanszekerheid, maar zijn bang dat ondernemers de rekening gepresenteerd krijgen.

ANP/Redactie De Ondernemer 19 september 2023

Ingrid Thijssen VNO NCW Den Haag Remkes stikstofbeleid portret

Beeld: ANP

"Je kunt alleen bestaanszekerheid garanderen, als je het geld ook kunt verdienen"

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW

,,Je kunt alleen bestaanszekerheid garanderen, als je het geld ook kunt verdienen", zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, in gesprek met De Telegraaf. Ze vreest dat de economische motor 'kapot' wordt gemaakt.

,,Wij zien nu al dat het ondernemerschap stokt", aldus Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland. De stemming onder ondernemers in Nederland is wel eens beter geweest. Hogere kosten, zoals lonen, inkoopprijzen en energie zorgen voor weinig optimisme.

Lees ook: Jacco Vonhof wil snel met kabinet en polder in gesprek over toekomst arbeidsmarkt

Rekening naar bedrijfsleven schuiven

Ondertussen neemt ook het chagrijn richting de politiek toe. Ze zijn het zat dat politici de rekening van maatregelen steeds richting het bedrijfsleven willen schuiven. De werkgeversorganisaties vrezen dat die rekening alleen maar verder zal oplopen als de partijen straks in verkiezingsstand gaan.

Eerder schreef Jacco Vonhof in zijn blog voor De Ondernemer al dat bij het mkb momenteel niks te halen valt. ,,Het is bijna een automatische Haagse reflex om voor extra uitgaven bij ondernemers te zoeken, vanuit de misvatting dat die per definitie veel geld verdienen; terwijl ik zeker weet dat onder werkende armen in Nederland óók ondernemers zitten."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws