Nieuws Actueel

Werkgevers willen na toespraak Rutte in gesprek over lonen

Premier Rutte verwijt de ceo’s van de Nederlandse multinationals dat ze alleen hun topsalarissen laten stijgen en niet die van de gewone werknemers. Hij dreigt met het intrekken van fiscale maatregelen voor bedrijven als dat niet verandert. VNO-NCW en MKB-Nederland willen met de premier en de VVD in gesprek, na zijn uitspraken op het VVD-congres.

Jan Hoedeman /AD | De Ondernemer | NOS.nl 15 juni 2019

Mark Rutte VVD premier

Het is voor het eerst dat premier Rutte hard uithaalt naar de Nederlandse multinationals. De politiek leider van de VVD deed dit zaterdag op zijn partijcongres in Aalsmeer, meldt onder meer het AD. Onder luid applaus van de liberalen pakte hij de topmannen hard aan.

De premier schetste dat de Nederlandse multinationals in de jaren zeventig en tachtig ‘topmannen hadden waar we trots op konden zijn’. Rutte stelde ook dat die destijds deelnamen aan het maatschappelijk debat. ,,Nu zeggen ze tegen de pr-afdeling: ik ga niet bij Pauw of M zitten, want misschien zit er wel een cabaretier die me belachelijk maakt. Ja sorry, dat zou kunnen. Dat hoort bij baas zijn van een grote onderneming.’

Hand ophouden

Rutte verwijt ze vooral dat ze alleen de hand ophouden bij de overheid. ,,Vanaf de Tweede Wereldoorlog was de ongeschreven regel dat als het de grote bedrijven goed ging, dat het personeel ook goed ging. Wat op dit moment gebeurt: de winsten van de grote ondernemingen klotsen tegen de plinten op. Het enige wat echt stijgt, zijn de salarissen van de topmannen, niet van de gewone werknemers.’’

Dat moet veranderen en zichtbaar worden in de CAO’s. Rutte: ,,Ik zeg wel dit. Als de komende tijd die CAO’s niet aanzienlijk meer gaan stijgen, dan moet de overheid het voor zijn rekening nemen. We gaan de komende tijd fors de lasten van de grote ondernemingen verlagen. Denk aan het hogere tarief voor de vennootschapsbelasting. Maar misschien moeten we weleens gaan nadenken of we daarmee door moeten gaan. Dat we die tarieven minder of niet verlagen en het geld teruggeven aan de werknemers.’’

Lees ook: Pensioenakkoord gered: ruime meerderheid FNV-leden stemt vóór

VNO-NCW, MKB-Nederland

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen in een gezamenlijke reactie dat ze zich ook zorgen maken over de koopkracht van de middengroepen en hierover graag in gesprek gaan met de minister-president en de VVD.

Wel wijzen ze erop dat de cao-lonen nu flink stijgen: gemiddeld met bijna 3 procent. "Het is lang geleden dat we deze stijgingen hadden". De werkgevers geven naar eigen zeggen inmiddels ruim loonsverhogingen, maar de middengroepen schieten er netto weinig mee op. Dat komt volgens hen doordat mede door het kabinetsbeleid ook de prijzen en de collectieve lasten stijgen.

Middenklasse

Klaas Dijkhoff zei eerder dit jaar dat de VVD minder de partij voor de multinationals moet zijn en meer de partij van de middenklasse. ,,We dachten dat werknemers zouden profiteren als bedrijven zoveel mogelijk ruimte kregen. Er zijn nu bedrijven die heel veel geld verdienen, maar weinig teruggeven aan de samenleving. In sommige bedrijven ben ik teleurgesteld. Neem het witwasschandaal en de salarissen bij ING.’’

Het kritisch denken in de VVD over het grote bedrijfsleven kreeg vorig jaar zomer een grote slinger toen scheidend VVD-senator Frank de Grave harde kritiek uitte op het bedrijfsleven.

Hij stelde dat het grote bedrijfsleven altijd zijn hand ophoudt als er iets te halen is, maar niet thuis geeft als er iets gedaan moet worden. Volgens De Grave moesten bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

Wat op dit moment gebeurt: de winsten van de grote ondernemingen klotsen tegen de plinten op. Het enige wat echt stijgt, zijn de salarissen van de topmannen, niet van de gewone werknemers.

Premier Rutte, tijdens het VVD-congres.