Nieuws Actueel

Werkloosheid blijft ondanks recessievrees dalen

De werkloosheid is in december opnieuw gedaald. In de laatste maand van 2022 zat 3,5 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder was dat 3,6 procent. De ontwikkeling is opvallend, want veel economen gaan ervan uit dat de economie in een recessie terechtkomt. Vaak heeft economische krimp juist het gevolg dat er minder banen zijn.

ANP 19 januari 2023

ANP190123038 1

Het ging in december om 352.000 duizend werklozen. Naast deze groep niet-werkenden telde het statistiekbureau ook nog 3,3 miljoen personen die niet tot beroepsbevolking worden gerekend, omdat ze niet direct beschikbaar zijn voor werk of daar niet onlangs naar hebben gezocht. Zowel de groep werklozen als de niet-beroepsbevolking kromp de afgelopen maanden.

Eerder dit jaar kende Nederland nog de laagste werkloosheid ooit gemeten, op 3,2 procent. Daarna liep het aandeel werklozen op de totale beroepsbevolking op tot 3,8 procent in september om daarna weer te dalen.

Het aantal WW-uitkeringen lag in december ruim 22 procent lager dan een jaar eerder. Het totale aantal uitkeringen in die maand lag op 149.200, wat wel iets meer was dan in december. Dat komt volgens het CBS door seizoensinvloeden, want in de winter is bijvoorbeeld in de landbouw en de bouw minder werk. In die sectoren nam het aantal uitkeringen het hardst toe.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws