Nieuws Actueel

Werkloosheid daalt, maar niet in Amersfoort en Baarn

In tegenstelling tot het landelijke beeld, neemt de werkeloosheid in Amersfoort nog steeds toe, bericht het AD.

Eric van der Velden 24 februari 2016

Werkloosheid Amersfoort

In 2015 zat 7 procent van de Amersfoortse beroepsbevolking zonder werk. Dat was 0,2 meer dan in 2014 en 0,5 meer dan in 2013. Landelijk nam het werkeloosheidscijfer afgelopen jaar daarentegen sterk af: van 7,4 naar 6,8. Nijkerk, Bunschoten, Leusden en Soest zitten daar met respectievelijk 4,8, 5,2, 5,6 en 6,4 ruimschoots onder. Amersfoort en Baarn zijn de enige gemeenten in de regio Eemland die de werkeloosheid niet af- maar ziet toenemen. Dit blijkt uit werkloosheidcijfers van het CBS. Waarschijnlijk niet toevallig is Amersfoort ook de enige gemeente in deze regio die de beroepsbevolking in drie jaar tijd heeft zien groeien: van 82.000 naar 84.000.

MakkelijkerUitkeringsinstantie UWV Utrecht-Flevoland vermoedt dat er werkzoekenden naar Amersfoort zijn getrokken in de hoop dat ze hier makkelijker aan de slag komen. Ook zou het kunnen zijn dat er zich In Amersfoort verhoudingsgewijs meer mensen beschikbaar hebben gesteld voor werk. Denk hierbij aan recent afgestudeerden of herintreders.

"Maar het blijft lastig voor ons om deze cijfers te duiden", zegt UWV-woordvoerder Iraida Groenewoud, "In Flevoland nam bijvoorbeeld ook de beroepsbevolking toe. Toch daalde daar juist de werkeloosheid het sterkst: van 9,3 naar 7,7 procent. Mogelijk komt dat dan weer omdat de beroepsbevolking er relatief jong is. Jonge mensen komen over het algemeen makkelijk aan de slag."