Nieuws Actueel

Werknemers autofabriek VDL Nedcar gaan opnieuw staken

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

ANP 30 mei 2023

ANP290523113 1

De acties volgen op het mislukken van de onderhandelingen over een nieuw sociaal plan. Dat moet er komen omdat begin volgend jaar een contract afloopt met BMW voor de productie van MINI's in Born. Een opvolger is nog niet gevonden, zodat massaontslagen in het verschiet liggen. Bij Nedcar werken 3800 mensen. Voor het overgrote deel van hen is binnenkort geen werk meer.

Enkele weken geleden was er al een wilde staking die twee dagen duurde, en uiteindelijk werd gevolgd door een reguliere vierdaagse staking. Daarna kwamen de partijen nieuwe onderhandelingen overeen. Het resultaat daarvan schoot de medewerkers van de fabriek in het verkeerde keelgat. Vorige week was er ook weer een korte wilde staking.

Intrekken van bonus

VDL keurt de nieuwe acties af en liet al weten niet van zins te zijn met een beter bod te komen. Het concern dreigde ook met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken, bleek uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan het personeel.

Volgens FNV'er Reniers probeerde het bedrijf met die mededeling tweedracht te zaaien. Hij stelde dat dit waarschijnlijk averechts werkt en dat de medewerkers daardoor alleen maar bozer worden. Een woordvoerder van VDL ontkende zaterdag echter dat er sprake is van een dreigement. De bonus maakt juist deel uit van het laatste voorstel dat VDL heeft gedaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws