Nieuws Wet- en regelgeving

AP wijst vergunningsaanvraag MKB-Nederland voor fraudeursregister af: 'Politiek nu aan zet’

MKB-Nederland en VODIOM (Veilig Ondernemen Door Informatie op Maat) mogen geen gezamenlijk register oprichten om zo informatie te delen over fraudeurs. De benodigde vergunning is door de Authoriteit Persoonsgegevens (AP) afgewezen. MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof wil zich door de afwijzing niet laten tegenhouden en is ondertussen een lobby gestart om de gegevensuitwisseling via de politieke weg mogelijk te maken.

Van onze redactie 21 oktober 2021

Jacco Vonhof MKB Nederland

Jacco Vonhof, MKB-Nederland, op archiefbeeld. Afbeelding ter illustratie.

Ondernemers kunnen en willen zelf meer doen tegen toenemende fraude, ondermijning en andere vormen van criminaliteit, die hen miljarden per jaar kosten en een enorme impact hebben. De Nederlandse privacywetgeving maakt het hen echter onmogelijk onderling – tussen sectoren - gegevens uit te wisselen en elkaar voor ellende te behoeden. Terwijl professioneel georganiseerde bendes van criminelen zich natuurlijk niet beperken tot één sector. Alleen al fraude kost ondernemers op jaarbasis een slordige 4 miljard euro. ,,Ondernemers die hiervan aangifte van doen, krijgen vaak nul op het rekest”, zegt Vonhof.

Lees ook: Ondernemers vragen vergunning aan bij AP voor gegevensuitwisseling in strijd tegen criminaliteit

VODIOM en MKB-Nederland kijken nu naar het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer, die dat met een wetswijziging wel mogelijk moeten maken. Ook starten ze een aantal pilots om het belang van gegevensuitwisseling – uiteraard met borging van de privacy - nog eens extra te onderstrepen. ,,We verwachten de Kamer tijdens de ronde tafel in elk geval te kunnen overtuigen van nut en noodzaak om dit voor eens en altijd goed te regelen.”

Tegenhanger Brits voorbeeld

Doel daarvan is het Britse voorbeeld ook in Nederland mogelijk te maken. In het Verenigd Koninkrijk is een register, het CIFAS, volgens MKB-Nederland al jaren een succesvol register om informatie over fraudeurs in uit te wisselen. Waarbij de deelnemende bedrijven 'op jaarbasis meer dan 1,5 miljard pond aan schade' besparen.

Om zo’n register in Nederland te kunnen opzetten heeft MKB-Nederland de vereniging Veilig Ondernemen Door Informatie Op Maat (VODIOM) opgericht, die formeel de vergunning bij de AP had aangevraagd. Arthur van Dijk, de Commissaris van de Koning in Noord-Holland, wordt met ingang van 1 januari aanstaande voorzitter van VODIOM.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws