Nieuws Wet- en regelgeving

Boeren zijn niet verplicht om koeien te laten slachten

De afgelopen jaren hebben melkveehouders het aantal koeien dat ze houden fors uitgebreid. Daardoor dreigt de Nederlandse veestapel nu te veel mest te produceren. Door koeien te slachten, zou het mestprobleem moeten worden opgelost, schrijft het AD.

Peet Vogels | Foto: Robin van Lonkhuijsen 5 mei 2017

Koeien 17

Een aantal boeren dat de veestapel juist had uitgebreid, is het niet eens met de regeling. Al hun investeringen, die ze in goed vertrouwen hebben gedaan, worden door de regeling in één klap waardeloos.

Voor zo'n 160.000 koeien gloort nu echter de hoop dat ze niet naar het slachthuis moeten. De rechter zette vanmiddag een streep door de regeling om de koeien verplicht te laten slachten.

Biologische sector

Wel zegt de rechter dat alleen de boeren die de zaak hebben aangespannen worden vrijgesteld van de verplichting hun koeien weg te doen. De rechter noemde bovendien de biologische boeren die door de maatregel worden getroffen, terwijl zij het mestprobleem niet veroorzaken.

Gerben Braakman, secretaris van De Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders is verheugd. ,,Het lijkt er sterk op dat de biologische sector uitgezonderd wordt. Dat zou geweldig zijn, dan springen we een gat in de lucht. Maar eerst zien, dan geloven. We zijn als sector erg verbolgen dat we mee zijn gezogen in iets waar wij geen schuld aan hebben."

Lees ook: Hoe de stoppersregeling creativiteit van boeren aanjaagt

Ook andere boeren geholpen

Advocaat Esther Wijnen van Linssen Advocaten die de boeren bijstond, zegt dat de uitspraak ook andere boeren helpt. ,,Als staatssecretaris van Landbouw Martijn van Dam de regeling overeind houdt, kan elke boer die heeft uitgebreid een procedure starten en zal die winnen.''

Het ministerie kon gisteren nog geen reactie geven. ,,We moeten de uitspraak eerst goed bestuderen'', laat een woordvoerder weten.