Nieuws Wet- en regelgeving

Checklist WAB: wat je voor 1 januari 2020 geregeld moet hebben

2020 is een jaar van grote veranderingen voor werkgevers en werknemers. Vanaf januari gaat namelijk de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in, die gevolgen heeft voor de kosten van personeel en ontslag. Wij zetten alle nieuwe regels nog eens op een rij in onze uitgebreide whitepaper.

Van onze redactie 7 oktober 2019

Laatste update: 19 december 2019 10:00

Wab checklist wat er verandert 2020 ondernemers

Foto: Shutterstock

Alles wat je moet weten over WAB

Weten wat de WAB in detail inhoudt? Lees dan hier onze whitepaper over alle aanstaande veranderingen voor ondernemers.

Ruwweg komt de WAB erop neer dat flexwerkers meer zekerheid krijgen en mensen in dienst iets minder vastigheid. Dit heeft concrete gevolgen voor de WW-premies, de omgang met oproepkrachten en ontslag. Flexwerkers krijgen door de wetgeving een iets sterkere positie, maar het wordt ook gemakkelijker om iemand te ontslaan.

Als werkgever mag je nu meerdere redenen bij elkaar optellen om iemand te ontslaan (de zogenaamde 'cumulatiegrond'), waar vroeger één reden voor ontslag op zichzelf voldoende moest zijn. Ook mogen werkgevers voortaan drie tijdelijke contracten in drie jaar aangaan, in plaats van drie in twee jaar, zoals nu het geval is. Daarnaast heeft de WAB grote gevolgen voor werkgevers die met payrollers of oproepkrachten werkt. Zo moet je oproepkrachten die op 1 januari een jaar of langer in dienst zijn nog voor februari een contract met een vast aantal uren aanbieden.

Lees ook: Zelfstandige opgelet: er komt een nieuw btw-id voor alle eenmanszaken

WAB-checklist in het kort: wat je voor januari 2020 gedaan moet hebben

 1. Houd rekening met de nieuwe WW-premies
  Als werkgever betaal je vanaf 1 januari 2020 een lage WW-premie voor werknemers in vaste dienst. Voor werknemers met een flexibel of tijdelijk contract betaal je een hoge WW-premie.
 2. Controleer hoe lang oproepkrachten al voor jou werken
  Door de WAB moet je oproepkrachten die langer dan een jaar voor je werken een contract aanbieden met een bepaald aantal uren. Let op: dit geldt ook met terugwerkende kracht. Oproepkrachten die op 1 januari 2020 een jaar voor een werkgever werken, moeten voor 1 februari een contract aangeboden krijgen.
 3. Maak je gebruik van payrollmedewerkers? Bereid je dan voor op deze veranderingen
  Door de WAB krijgen payrollmedewerkers dezelfde arbeidsvoorwaarden als mensen die bij jou in dienst zijn. Als je ook personeel inhuurt via een uitzend- of payrollbedrijf, dan moet je dat payrollbedrijf informeren over de arbeidsvoorwaarden van vaste medewerkers. Huur je alleen payrollers in, dan gelden de arbeidsvoorwaarden van de sector.
 4. Bereid je voor op de veranderde transitievergoeding
  Vanaf 1 januari moet je bij een ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract een transitievergoeding betalen. Het maakt dan niet meer uit hoe lang de arbeidsovereenkomst heeft geduurd.