Nieuws Wet- en regelgeving
Deborah Hutchinson: 'Roep MVO vraagt ook snelle besluiten Tweede Kamer’
Nu het nog niet duidelijk is wat op de middellange én lange termijn de precieze economische gevolgen zijn van de coronacrisis, is het van groot belang dat mkb-ondernemers niet alleen ruim baan krijgen om te doen wat ze willen doen, maar ook dat de ongekend belangrijke rondgang van euro’s in de samenleving niet stilvalt. Een gastblog van Deborah Hutchinson, ceo van Togather Finance, over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Het bedrijfsleven moet een dringend appèl blijven doen op de Tweede Kamer om de besluitvorming ten aanzien van economie, concurrentiepositie en ondernemerschap in een hoog tempo vol te houden. En dat kan. Dat heeft de Coronacrisis bewezen. In ‘no time’ werden er steunmaatregelen uit de grond gestampt waarmee het bedrijfsleven werd gesteund. Dat die inhoudelijk niet allemaal even vlekkeloos waren, werd overigens ook snel duidelijk, maar ondernemers in Nederland waardeerden de daadkracht vanuit de politiek. Sommige maatregelen zijn intussen verlengd, uitgebreid of aangepast. Prima!
Uitstekend wetsvoorstel minister Dekker
Vorige week kwam minister Sander Dekker van Rechtsbescherming met een uitstekend wetsvoorstel. Als het aan hém ligt wordt het bedrijven verboden in de inkoopvoorwaarden op te nemen dat een leverancier de aan de klanten uitgestuurde facturen verpandt of verkoopt. Een dergelijk verbod brengt namelijk willens en wetens schade toe aan de keten.
Hoewel dit wetsvoorstel niet direct aan de coronacrisis wordt gekoppeld (de voorbereidingen op deze waren al van vóór de coronacrisis), is wel évident dat de praktische uitwerking van deze wet een wenselijke bijdrage levert aan een sneller herstel van de economie. Immers, ondernemers die nu met dergelijke inkoopvoorwaarden werden geconfronteerd, krijgen door deze wet de vrijheid én de kans om sneller de benodigde cash te genereren.
Daarmee kunnen zij investeringen naar voren halen en nieuwe groei en werkgelegenheid realiseren. Dat is in de huidige onrustige tijden beslist geen overbodige luxe. Integendeel, het is noodzakelijk, want er staat nogal wat op het spel: de economie! En daardoor ons aller welzijn en de welvaart. De maatschappij dus!
De economie zal in hoger tempo gaan groeien, de werkgelegenheid stijgt sneller en last but not least: ondernemers in het mkb kunnen weer écht ondernemen.
Gezonde impuls voor maatschappelijk verantwoord ondernemen
Het wetsvoorstel van de minister kunnen we dan ook beschouwen als een gezonde impuls ten behoeve van het maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat iedereen ook graag wil. Het voorgestelde verbod op dergelijke inkoopbepalingen is namelijk véél meer dan slechts een belangrijke rondgang van euro’s in de samenleving. De economie zal in hoger tempo gaan groeien, de werkgelegenheid stijgt sneller en last but not least: ondernemers in het mkb kunnen weer écht ondernemen. De maatschappij als geheel is daarbij gebaat.
De Tweede Kamer zal daarom heel snel ‘Ja’ moeten zeggen op dit wetsvoorstel.
We weten door de coronacrisis dat dit kan.
Deborah Hutchinson
Ceo Togather Finance
Togather Finance – met het hoofdkantoor in Amsterdam en ontstaan uit een initiatief van Channel Capital Advisors (Londen) - helpt ondernemers in het mkb sneller te groeien op basis van een op data gedreven financieel beleid. Niet alleen worden openstaande facturen opgekocht waardoor bedrijven eerder het benodigde werkkapitaal in handen hebben om The Next Step te maken, tevens dragen de hoogstaande technologische innovaties van het bedrijf bij aan een betere kwaliteit van het te voeren financiële beleid. Deborah Hutchinson is er ceo.