Nieuws Wet- en regelgeving

Wens in Eerste Kamer: deel senaat wil meer tijd voor stikstofwet

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem. Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

ANP / De Ondernemer 6 december 2019

Minister Schouten stikstof

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) tijdens een gesprek met Kamerleden over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. (Foto: ANP)

De Tweede Kamer stemde donderdag met een nipte meerderheid voor de spoedwet van minister Carola Schouten (Landbouw). Die samenstelling van partijen - de coalitie, SGP, 50Plus, en eenmansfractie Van Haga - vertegenwoordigt een minderheid in de senaat. Het kabinet is dan ook nog op steun van zeker één andere partij in de Eerste Kamer aangewezen.

Bepaalde oppositiepartijen zouden het traject willen vertragen. Als de spoedwet pas in het nieuwe jaar kan worden afgehamerd, ,,lijdt het kabinet gezichtsverlies".

''Het gaat er om dat we zo snel mogelijk duidelijkheid kunnen geven over de vergunningverlening''

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

In de notulen van een overleg van afgelopen dinsdag valt al op te maken dat 'enkele fracties' bereid zijn kort na de stemming in de Tweede Kamer te debatteren over de spoedwet. Anderen, voornamelijk oppositiepartijen, willen meer tijd te hebben om zich goed in te lezen.

Voor het kerstreces

Schouten benadrukt dat zij de wet graag voor het kerstreces behandeld ziet in de senaat. ,,Het gaat er om dat we zo snel mogelijk duidelijkheid kunnen geven over de vergunningverlening", aldus de minister. Met name om grote woningbouwprojecten vlot te trekken is dat volgens haar hard nodig. ,,Anders schuift dat op en de tijd is schaars."

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): stikstof, wat kan wél?

Het maakt Schouten niet uit welke partij haar aan een meerderheid helpt voor het voorstel. ,,Ik wil graag met allemaal zaken doen want dat betekent dat er dan breed draagvlak is in de Eerste Kamer." De bewindsvrouw wijst er wel op dat een belangrijke wens van de linkse partijen, structureel meer geld voor natuurverbetering, ook bij de coalitiepartijen op steun kan rekenen.