Nieuws Wet- en regelgeving
Branchevereniging: ‘Faillissementen door vuurwerkverbod’
Een vuurwerkverbod voor komende jaarwisseling, dat het kabinet volgens NOS en ANP in de maak heeft, zou zeker leiden tot faillissementen. Dat zegt Marcel Teunissen, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. In de vuurwerkbranche werken duizenden mensen, van wie een deel heel het jaar.

De opslag in de Rijswijkse Vuurwerkhal. Foto: ANP/Bart Maat
Het kabinet komt voor dit jaar met een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Dat bevestigen Haagse bronnen, na berichtgeving van de NOS. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's drongen vorige week al aan op zo'n verbod, om de hulpdiensten te ontlasten. Ook een aantal partijen in de Tweede Kamer sprak zich er al voor uit.
Streep door de drie meest rendabele dagen van het jaar
Volgens Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) zijn er in Nederland tussen de 1.400 en 1.500 bedrijven die iets met vuurwerk doen, van een fietsenwinkel of tuincentrum tot een grote importeur. ,,Voor kleine bedrijven, zoals een fietsenwinkel kan het vuurwerk net datgene zijn waarmee ze het hoofd boven water houden”, aldus Marcel Teunissen van de BPN. ,,Dat is drie dagen in het jaar. Die omzet kunnen ze niet op een ander moment goedmaken.”
"Voor kleine bedrijven, zoals een fietsenwinkel kan het vuurwerk net datgene zijn waarmee ze het hoofd boven water houden"
Lees ook: Mogelijk vuurwerkverbod: zo kijken ondernemers tegen de plannen aan
Vorig jaar hebben vuurwerkhandelaren voor een recordbedrag van 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. De inkoop van het vuurwerk voor deze jaarwisseling is al gedaan en de folders zijn gedrukt. Er wordt overigens op dit moment overlegd over een steunpakket voor de sector. De NOS rept over tientallen miljoenen euro’s. Het besluit over het verbod zou pas naar buiten worden gebracht als de steunmaatregelen verder zijn uitgewerkt.
Te weinig ruimte om het reeds ingekochte vuurwerk op te slaan
Teunissen noemt de Rijswijkse Vuurwerkhal als voorbeeld. De voorraad is vaak al ingekocht en ligt bij de importeurs te wachten, maar mogelijk krijgen ondernemers het dit jaar waarschijnlijk niet verkocht. De opslag van vuurwerk moet aan hoge eisen voldoen en handelaren hebben al geïnvesteerd in de capaciteit. Teunissen: ,,Als we dit jaar geen vuurwerk mogen verkopen, hebben we mogelijk niet genoeg opslagruimte om het vuurwerk een jaar te bewaren.”