Nieuws Wet- en regelgeving

MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof roept gemeenten op tot invoering lokale MKB-toets

Gemeenten moeten nieuwe regels en beleid vooraf gaan onderwerpen aan een lokale MKB-toets. Dit vertelde Jacco Vonhof vandaag tijdens de Week van De Ondernemer in de Amsterdamse RAI. De MKB-voorzitter zegt dat dit ervoor zorgt dat ondernemers er beter mee uit de voeten kunnen, zowel het draagvlak als de onderlinge samenwerking wordt vergroot en zo bijdraagt aan een beter functionerende lokale economie.

Redactie De Ondernemer / MVO 23 november 2018

Jaccovonhof mkb wvdo

“Ondernemers moeten zo min mogelijk hinder ondervinden van regelzucht en bureaucratie van de overheid”, stelt Vonhof. “Of dat nu op landelijk of lokaal niveau is. Het kabinet heeft de MKB-toets al ingevoerd. Het is nu de beurt aan provincies en gemeenten. Want juist op lokaal niveau maken MKB-ondernemers het verschil. Zo’n toets is een kans voor gemeenten om de lokale economie te versterken en de samenwerking met de lokale bedrijven te verbeteren.”

Narigheid voorkomen

Het is een veelgehoorde klacht van kleine en middelgrote bedrijven dat regelgeving nu ook op lokaal niveau te veel tijd en ergernis kost. Regels waarvan geen ondernemer begrijpt waar ze voor dienen, maar waarvan wel veel hinder wordt ondervonden. Denk aan plotselinge wijzigingen in een algemene plaatselijke verordening of in de eisen voor een terras- of bouwvergunning die nadelig voor hen uitpakken.

Vonhof: “Betrek ondernemers daarom vooraf bij wijzigend beleid. Dat voorkomt veel narigheid en reparatie achteraf. Wees mkb-vriendelijk, investeer in je lokale ondernemersklimaat. Dat betaalt zichzelf dubbel en dwars terug.”

MKB-vriendelijkste gemeente

Verbetering van het lokale ondernemersklimaat is ook het belangrijkste doel van de verkiezing tot MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. In deze verkiezing, die MKB-Nederland iedere twee jaar organiseert, spreken lokale ondernemers zich uit over onder meer MKB-beleid en servicegerichtheid van hun gemeente. In maart 2019 wordt voor de vijfde keer een winnaar bekend gemaakt.

Het uitvragen van ondernemer is momenteel al in volle gang. “We hebben de afgelopen jaren gezien dat deze verkiezing gemeenten scherp houdt”, vertelt Vonhof. “En dat is dan ook precies de bedoeling.”

De voorzitter van MKB-Nederland roept iedere ondernemer op de enquête voor de MKB-vriendelijkste gemeente in te vullen en zo mee te beslissen wie begin volgend jaar het predicaat verdient. Dat kan op www.mkb.nl.