Nieuws Wet- en regelgeving
Kabinet: wettelijke betaaltermijn bedrijven naar dertig dagen
Grote bedrijven moeten hun leveranciers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) sneller gaan betalen. Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) en minister Dekker (Rechtsbescherming) willen de wettelijke betaaltermijn verkorten van zestig naar dertig dagen. MKB-Nederland is blij met de voorgestelde wetswijziging. ,,Hier hebben we heel lang en heel hard voor gepleit", zegt voorzitter Jacco Vonhof.

De wetswijziging gaat waarschijnlijk dit najaar in consultatie. Daarna moeten de Eerste en Tweede Kamer er nog mee akkoord gaan.
Vorig jaar kondigde het kabinet al aan dat de wettelijke betaaltermijn gehalveerd zou worden als de sector er niet zelf in zou slagen om sneller te betalen. Nu blijkt dat dat inderdaad niet gelukt is. In 2019 steeg de gemiddelde betaaltermijn van 41 dagen in het eerste kwartaal naar 41,4 dagen in het tweede kwartaal.
'Rekeningen worden steeds later betaald in plaats van eerder'
,,Rekeningen worden steeds later betaald in plaats van eerder en dat is onwenselijk", zegt Mona Keijzer. "Veel zzp'ers en mkb-ondernemers komen in de knel als ze lang op hun geld moeten wachten." Dat geldt volgens haar zeker in deze tijden van corona.
MKB-Nederland: eindelijk
Over de wetswijziging om de betalingstermijn van het grootbedrijf aan het mkb te halveren, zegt Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, vooral: eindelijk. ,,Wij hebben dit onderwerp keer op keer aanhangig gemaakt, omdat eerder onderzoek ook al oplopende termijnen liet zien. Dat is al zo sinds de invoering van de Wet op de betaaltermijnen in 2017, waarmee de termijn op 60 dagen werd gezet. Die wet heeft zo ongeveer het tegenovergestelde bereikt dan wat ermee werd beoogd. Daar hebben wij van meet af aan ook voor gewaarschuwd: dat met deze wet 60 dagen juist de norm zou worden.”
'Het is voor mkb-ondernemers vaak slikken of stikken'
Volgens Vonhof is het belangrijk voor de positie van het mkb dat de wettelijke betaaltermijnen voor grote bedrijven worden gelijk getrokken met die voor de overheid, waar die 30 dagen al langer geldt. ,,Of het nu de gemeente is of een groot bedrijf, als mkb-ondernemer zit je in een afhankelijkheidsrelatie. Het is vaak slikken of stikken, je hebt geen poot om op te staan en een incassobureau op je grootste klant afsturen doe je niet zo snel. Want dan weet je zeker dat je die kwijt bent.”
Lees ook: Staatssecretaris Keijzer wil maximaal 30 dagen betaaltermijn grote bedrijven aan mkb
'Grotere partijen zetten kleinere leveranciers onder druk'
Het gebeurt tijdens deze crisis ook weer, aldus Vonhof, dat grotere partijen hun kleinere leveranciers onder druk zetten om veel langere betaaltermijnen te accepteren en zo als bank gebruiken. ,,Daar moeten we voor eens en altijd van af. Het is niet fair om dat je kleinere leveranciers aan te doen en al helemaal niet in een crisis zoals de huidige, waarin het mkb keihard liquiditeit nodig heeft om overeind te blijven.”
MKB-Nederland juicht het toe dat staatssecretaris ook gaat onderzoeken of de ACM mogelijk een jaar lang klachten en meldingen over het niet naleven van de 30-termijn kan registeren. ,,Een stok achter de deur lijkt ons zeer verstandig.”