Nieuws Wet- en regelgeving

Zakelijk conflict? Besteed de financiering van de rechtszaak uit

In Engeland en Australië is procesfinanciering al een miljardenbusiness: bekostig een rechtszaak tegen een zakenrelatie met behulp van een derde partij. Sara Liesker en haar vader Chris richtten in 2011 Liesker Procesfinanciering in Breda op. ,,Door middel van procesfinanciering ontving een ondernemer uiteindelijk 1,2 miljoen."

Linda Roos 29 juni 2017

Sara en Chris Liesker 01

,,Regelmatig zien we dat particulieren en ondernemers halverwege rechtszaken noodgedwongen moeten stoppen of dat kansrijke zaken helemaal niet worden gevoerd", vertelt Sara Liesker. ,,Financiële risico’s zijn te hoog of ondernemers investeren hun tijd en energie liever in hun business."

Met procesfinanciering wil Liesker hier verandering in brengen. Vooral de laatste jaren kiezen steeds meer ondernemers voor procesfinanciering. Krijgt Liesker in 2015 130 aanvragen binnen, in 2016 zijn dat er al 300. Ze vermoedt dat de trend aanhoudt en het aantal aanvragen per jaar zal verdubbelen. ,,Misschien wat ambitieus, maar we verwachten dat procesfinanciering over vijf jaar een gangbaar begrip is in heel Nederland.”

Verdronken kapitaal

Momenteel financiert Liesker een zaak van een kweker. De hortensiakwekerij kwam blank te staan na extreme regenval. Het incident zou te wijten zijn aan het waterschap: de sluis werd niet op tijd gesloten, waardoor het hele bedrijfskapitaal is 'verdronken'. De familie die de kwekerij runt komt via het televisieprogramma Mr. Frank Visser rijdt visite terecht bij Liesker Procesfinanciering. Eerst wordt de zaak met de bestaande bewijsstukken grondig door Liesker geanalyseerd. De familie heeft veel rapporten verzameld, dat maakt de bewijspositie van de kwekerij erg sterk. De zaak wordt door Liesker aangenomen.

Liesker gelooft dat de kwekerij een goede kans maakt op een schadevergoeding van het waterschap. De grootste vijand van de kwekerij is de factor 'tijd'. ,,De aansprakelijkheid wordt betwist", legt Liesker uit. ,,Zo krijgen we nu van het waterschap te horen dat de sluis wel op tijd dicht was. Een ander argument is dat deze sluis helemaal niet dicht hoefde. Toch maakt de kwekerij een goede kans." Dit soort aanvragen ontvangt Liesker wekelijks.

Lees ook: Hoe McDonald's vecht met Hilversum

Kritisch

Het uitbesteden van de financiering van rechtszaken is voor ondernemers een strategische keuze. ,,De risicovolle investering dragen wij. Bij winst worden de proceskosten betaald uit de opbrengst: Liesker ontvangt een fee, gemiddeld zo'n dertig procent van de winst. Verliest de indiener van de claim, dan hoeft hij niets te betalen en zijn de proceskosten voor onze rekening."

Dat betekent vooral: kritisch zijn. Lang niet alles wordt gefinancierd; alleen particulieren en bedrijven met een claim van minimaal €150.000. Elke aanvraag is een potentiële investering en wordt vooraf door Liesker Procesfinanciering uitgebreid geanalyseerd. Liesker kijkt bijvoorbeeld naar de juridische haalbaarheid van het dossier. Voldoen ondernemers hier niet aan, dan is het ook voor hen een handige richtlijn. ,,Wijzen wij een claim af vanwege een te groot risico, dan is dat voor ondernemers een teken dat ze de zaak beter niet aan kunnen vechten”, legt Liesker uit. ,,Dat bespaart hen kostbare tijd en energie.”

Enkele tonnen

De klanten die Liesker bijstaat zijn vooral middelgrote tot grote MKB-ondernemingen, afkomstig uit de meest uiteenlopende sectoren. Van de dienstverlenende sector en ICT tot zorg en landbouw. Elke branche heeft zo zijn eigen, typerende problemen. Een fiscalist belandde bijvoorbeeld in een aandeelhoudersruzie met zijn compagnon, met behulp van procesfinanciering werd een rechtszaak opgestart. ,,Uiteindelijk heeft dit geleid tot een schikking waarmee de fiscalist enkele tonnen heeft ontvangen."

Ook helpt Liesker veel ondernemers die tegen een overheidsorgaan procederen, zoals de kweker tegenover het waterschap. ,,Ondernemers raken verstrikt in de voor hen onbekende wet– en regelgeving. Het gaat meestal om een groot overheidsorgaan, tegenover een veel kleinere ondernemer. Dat voelt niet helemaal eerlijk. Wij staan de ondernemer graag bij en zorgen dat hij weer in zijn kracht komt te staan.”

Groei

Het bedrijf groeit hard en het team telt inmiddels zo’n vijftien medewerkers; hoofdzakelijk voormalig juristen met veel ervaring in de rechtspraktijk. In 2016 draaide Liesker Procesfinanciering een omzet van 2,4 miljoen. ,,Het bedrijf hebben we deels zelf gefinancierd en deels met behulp van externe financieringsbronnen. In 2014 draaiden we een succesvolle crowdfundingcampagne. We groeien gestaag en stoppen onze winst terug in het bedrijf.” Ook de omvang van de portefeuille - claimwaarde van rechtszaken die Liesker financiert - is in één jaar tijd gegroeid van €70 miljoen in 2015 naar €100 miljoen in 2016.

Liesker Procesfinanciering investeert veel in kennis en neemt vooral mensen aan met aantoonbare ervaring in de advocatuur. De behandeling van procedures wordt gedaan door externe advocaten(kantoren), op basis van een fixed fee. Liesker Procesfinanciering blijft tijdens het lopen van de zaak beschikbaar als deskundige sparringpartner voor processtrategie. Een groot voordeel voor de advocaat én de ondernemer, vindt Liesker. ,,Als expertise vanuit een bepaalde sector nodig is, wordt dit bij ons uit het eigen kennisnetwerk gehaald."

Maatschappelijke rol

In de afgelopen zes jaar zijn er veel leermomenten geweest. ,,Er was veel geduld nodig om onze dienst succesvol neer te zetten. Wij zagen het als een vanzelfsprekend voordeel, maar het liep niet zo vlot als we dachten. Het ging veel sneller toen we op een gegeven moment besloten particulieren en ondernemers rechtstreeks te benaderen, in plaats van via de advocaat.” Bovendien kunnen rechtszaken soms wel een jaar stilliggen voor er iets gebeurt. Uithoudingsvermogen is een belangrijke peiler geweest voor het succes van Liesker Procesfinanciering.

Daarnaast is personal branding cruciaal. ,,Vertel niet alleen wat je doet, maar vooral waarom en wat het de klant oplevert. Door ons verhaal te vertellen hebben we, zeker met ons krappe marketingbudget, een hele sterke marketingcampagne kunnen opbouwen. Wij laten in alles zien dat Liesker Procesfinanciering een trots familiebedrijf is, vertrouwen staat bij ons hoog in het vaandel.” Bovendien handelt Liesker niet alleen vanuit commercieel oogpunt, maar ligt er voor hen ook een maatschappelijke rol aan ten grondslag. ,,We willen graag tegenwicht bieden aan het maatschappelijk onrecht. MKB-ondernemers die in de eerste plaats terugdeinzen voor financiële risico’s, kunnen nu met onze hulp een rechtszaak succesvol aanvechten.”

Ben jij MKB-ondernemer en wil jij weten of procesfinanciering mogelijk is in jouw zaak? Speciaal voor ondernemers heeft Liesker Procesfinanciering een checklist opgesteld.

Checklist Procesfinanciering voor ondernemers

 1. 1. Is procesfinanciering mogelijk in mijn zaak?
  a. De procedure moet nog worden opgestart --> Ja, u kunt zelfs vóór u naar een advocaat gaat uw zaak voorleggen voor financiering.
  b. De procedure loopt al --> Ja, een procesfinancier kan ook in een lopende procedure de kosten overnemen.
  c. Er is al een vonnis --> Ja, zolang er nog kosten gemaakt moeten worden, voor hoger beroep of executie van een vonnis, kan een procesfinancier worden ingeschakeld.

 2. 2. Is procesfinanciering interessant voor mij?
  Ja, als u het eens bent met één of meer van de volgende uitspraken:
  a. Procederen is per definitie risicovol, de kosten besteed ik liever uit.
  b. Ik hecht waarde aan professioneel management van de procedure, zodat ik er minder tijd aan kwijt ben.
  c. De liquide middelen besteden wij liever aan onze core business.

 3. 3. Komt mijn zaak in aanmerking voor procesfinanciering?
  Ja, indien uw zaak aan alle onderstaande voorwaarden voldoet:
  a. De vordering moet tenminste € 150.000,-- in hoofdsom zijn.
  b. De wederpartij moet verhaal bieden (dit onderzoekt de procesfinancier zelf).
  c. U beschikt over schriftelijk bewijs voor de vordering: zoals een contract, correspondentie of getuigenverklaring.

 4. 4. Een procesfinancier kijkt zeer kritisch naar iedere zaak. Hoe vergroot ik de kans dat mijn zaak gefinancierd wordt?
  AW: De belangrijkste reden voor een afwijzing is gebrek aan bewijs. U vergroot uw kansen als u meerdere van onderstaande vragen positief kunt beantwoorden:
  a. U heeft uw eigen stukken onderzocht (incl. oude mailboxen, getuigen gesproken).
  b. Uw dossier is compleet en wordt geordend aangeleverd.
  c. Heeft u een eerder advies: voeg dat direct toe.

 5. 5. Wat kost procesfinanciering mij?
  AW: Een procesfinancier wil als vergoeding voor zijn investering in uw zaak een aandeel in de opbrengst ervan. Er zijn diverse verdienmodellen die worden aangeboden, variërend van een percentage van de winst tot een multiple van de investering, of een hybride model. In Nederland en internationaal ligt het percentage dat u bij winst af moet staan aan de procesfinancier rond de 30%.

We verwachten dat procesfinanciering over vijf jaar een gangbaar begrip is in heel Nederland.

Sara Liesker, mede-oprichter Liesker Procesfinanciering