Nieuws Wet- en regelgeving
Ondernemers krijgen van Kaag geen uitstel indienen UBO: deadline is en blijft 27 maart
Ondernemers hebben een keihard njet gekregen van minister Kaag van Financiën. Zij moeten vóór zondag 27 maart zich hebben ingeschreven in het anti-witwasregister UBO. De lobby van ondernemersorganisaties als ONL heeft niets opgeleverd. ‘We praten vandaag met Micky Adriaansens (minister van EZ) hierover’.

Foto: Shutterstock.
De KVK is belast met het verwerken (post en digitaal) van honderdduizenden inschrijvingen in het UBO-register. Vier dagen voor sluiting heeft 27 procent van de bedrijfseigenaren zich ingeschreven, meldt KVK-woordvoerder Yasmine Feriani. ,,Daarnaast hebben we een werkvoorraad, die is op dit moment rond de acht weken. Bij verwerking van alle tot nu toe gedane opgaven zitten we dan op een vullingsgraad van 40 procent.”
De wachttijd voor het telefonisch informeren bij de KVK over hoe UBO moet worden ingediend, loopt op tot 30 tot 45 minuten.
Lees ook: Hoe de Amsterdamse Zuidas Poetin in de kaart speelde
UBO in 2020 ingevoerd om te voldoen aan Europese antiwitwasregelgeving
Ultimate Beneficial Owners (UBO - uiteindelijk begunstigden/red.) werd in 2020 ingevoerd om te voldoen aan Europese antiwitwasregelgeving. Dat register is een uitgebreid bestand van namen en andere gegevens van bijvoorbeeld aandeelhouders en bestuurders (UBO's) van bedrijven, verenigingen, kerken, maatschappelijke organisaties en goede doelen. Ondernemers die een economisch belang hebben van meer dan 25 procent in een onderneming moeten zich verplicht registreren.
Het register is bedoeld als middel in de strijd tegen witwassen en terrorisme. Inschrijving is verplicht en moet gebeuren voor 27 maart. Het Bureau Economische Handhaving van de Belastingdienst is belast met onderzoek naar overtredingen van de UBO-registerregelgeving, en kan adviseren aan de minister van Financiën tot het opleggen van bestuursrechtelijke sancties aan de nalatige ondernemer.
"Er komt veel op ondernemers af. Het is ongelofelijk lastig en tijdrovend om die registratie goed te doen”
Werkgeversorganisaties als ONL hebben de achterliggende periode gebruikt om bij Kaag om uitstel te vragen. ,,Door corona zijn ondernemers echt met andere zaken bezig geweest: weer een administratieve handeling. Er komt veel op ondernemers af. Het is ongelofelijk lastig en tijdrovend om die registratie goed te doen”, verzucht ONL-voorman Hans Biesheuvel, die zegt teleurgesteld te zijn in de houden van het kabinet. ,,We hebben een brief naar het kabinet gestuurd om uitstel en om versimpeling. Vandaag praat ik er nog eens over met EZ-minister Micky Adriaansens.”
'Er is 18 maanden gegeven om de registratie uit te voeren'
Kaag zegt begrip te hebben voor de situatie waarin ondernemers verkeren door de coronacrisis, maar houdt vast aan zondag 27 maart. ‘Er is geen reden, of grondslag tot uitstellen van de wettelijk vastgelegde registratiedeadline. Er is een ruime periode van 18 maanden gegeven om de registratie uit te voeren’, meldt zij aan de Tweede Kamer. ‘Met betrekking tot de data die moet worden aangeleverd is van belang dat juridische entiteiten daar sinds juli 2020 al over zouden moeten beschikken. Vanaf dat moment is de verplichting in werking getreden dat juridische entiteiten in hun eigen administratie moeten bijhouden wie de UBO’s zijn. Uiteraard kost het doen van opgave nog steeds tijd, maar de benodigde data zouden voorhanden moeten zijn.'