Nieuws Wet- en regelgeving
Rechter: medewerker die dronken op werk komt mag niet altijd worden ontslagen
Als je een medewerker die dronken op het werk verschijnt ontslaat, sta je daarmee niet altijd in je recht, zo blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Een bedrijf dat om deze reden een medewerker ontsloeg, is door de rechter in het ongelijk gesteld. Dräger uit Zoetermeer moet het ontslag terugdraaien en mogelijk een vergoeding betalen. Dat meldt RTL Nieuws.

In maart 2016 kwam de bewuste magazijnmedewerker dronken aan bij Dräger, een bedrijf dat medische apparatuur fabriceert. De werkgever nam een alcoholtest af en mat een promillage van 3,52. De man zou ook een wodkafles in de fietstas hebben. Een halfjaar daarvoor was hij al eens ruikend naar alcohol op het werk gekomen, waarna hij een waarschuwing kreeg.
Duidelijk beleid
Na het ontslag op staande voet stapte de medewerker naar de rechter, die het bedrijf in de eerste plaats in het gelijk stelde. Ook in een hoger beroep oordeelde de rechter dat het bedrijf in zijn recht stond met het ontslag. Het bedrijf zou namelijk een duidelijk beleid hebben omtrent alcohol- en drugsgebruik.
Lees ook: Waarom je een stelende werknemer niet altijd mag ontslaan
De Hoge Raad verwees de zaak echter terug naar het gerechtshof, volgens het AD omdat niet duidelijk was of de medewerker verwijtbaar gehandeld had aangezien hij mogelijk verslaafd was en dus aan een ziekte leed. Toen het Hof over de zaak moest oordelen, kreeg de medewerker toch gelijk.
Behandelplan
Het bedrijf had volgens het Hof namelijk voorzichtiger moeten zijn en eerst een behandelplan aan moeten bieden. Ook speelde in de overweging mee dat de medewerker al sinds 1991 voor het bedrijf werkte, verder goed functioneerde en gestopt is met drinken.
Zo wordt het ontslag van de medewerker toch nog een bittere pil voor Dräger. Het ontslag moet teruggedraaid worden en het misgelopen salaris wellicht vergoed. Dat bedrag kan volgens RTL Nieuws oplopen tot 100.000 euro.