Nieuws Wet- en regelgeving

Daarom is tankstation Haarrijn langs A2 voor Shell tientallen miljoenen waard

Shell bood meer dan veertig miljoen euro om tankstation Haarrijn ook de komende jaren te mogen beheren. Maar waarom wordt er juist voor deze pomp een recordbedrag geboden? En wat maakt dit tankstation langs de A2 bij Breukelen zo bijzonder?

Job Oldegbers 17 september 2023

Wiebe bevelander shell tankstation veiling

Wiebe Bevelander noemt tankstation Haarrijn, langs de A2 bij Breukelen, een van de 'vlaggenschippen' van Shell. Foto's: AD/Marnix Schmidt.

Lees hier meer over de tankstation-veiling: Recordbod: 41.001.004 euro voor tankstation Haarrijn langs A2

Het is vrijdagmiddag, een uur of twee. Bij tankstation Haarrijn rijden de auto's af en aan, met op de achtergrond het geluid van langsrazend verkeer op de A2. Het station telt zo’n dertig pompen en verschillende laadpalen om benzine, diesel of stroom in je auto te gooien.

Het is geen moment rustig en ook op de grote verzorgingsplaats naast het tankstation staan tientallen auto's en vrachtwagens geparkeerd. Dat de benzineprijzen langs de snelweg beduidend hoger liggen dan die bij de kleinere ‘stations’ maakt hier duidelijk minder uit: de meeste pompen zijn steevast bezet door automobilisten die hun voertuig van brandstof voorzien.

"De verkooprechten hebben we nu weer voor vijftien jaar, dus we gaan ook investeren om deze plek nog beter en mooier te krijgen”

,,Haarrijn is één van de grootste servicestations die we hebben”, legt Wiebe Bevelander, National Sales Manager bij Shell, uit. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid en commerciële operatie op servicestations. Service, omdat deze plekken al lang niet meer om tanken alleen gaan. ,,Haarrijn is een wereldje op zich. Het gaat hier 24/7 door en alle mensen die hier komen hebben een verhaal.” Volgens hem passeren dagelijks 7000 tot 8000 bezoekers het tankstation.

Tankstation Haarrijn is een 'flagship'

En die bezoekers wil Shell het goed naar de zin maken. ,,Haarrijn is een van onze flagships. Dit is de plek waar we dingen kunnen uitproberen omdat we direct weten of het klanten bevalt ja of nee. Zo was de allereerste Starbucks bij een Shell-tankstation hier te vinden”, legt hij uit.

Het feit dat de ‘pomp’ langs de altijd drukke A2 richting Utrecht ligt maakt Haarrijn ook populair. ,,Er rijden hier gewoon heel veel mensen langs. Dat maakt het tankstation ook voor ons belangrijk en waardevol.” En dus bood Shell een astronomisch bedrag om de verkooprechten van de pomp in ‘haar' bezit te houden. ,,Die hebben we nu weer voor vijftien jaar, dus we gaan ook investeren om deze plek nog beter en mooier te krijgen.”

Frietjes en kopjes koffie

Terwijl Bevelander zijn verhaal vertelt, worden de frietjes, kopjes koffie en andere producten in de shop aan de lopende band verkocht. Carlo Dubach staat ondertussen op de verzorgingsplaats een boterham te eten. Hij is onderweg naar Maastricht. ,,Ik kom uit Den Helder en vertrek morgen voor een vakantie met zieke kinderen, waar ik als verpleegkundige meega.” Bij Haarrijn was hij nog niet eerder geweest, maar dat deze plek veel automobilisten trekt begrijpt hij wel. ,,De ligging hier is natuurlijk super en je hebt hier veel voorzieningen.”

Dat ziet ook Ed Kraeger, die voor het eerst op Haarrijn komt en even aan het lunchen is. ,,Ik zag dat er verderop file staat en wilde nog snel wat eten, dan ligt het tankstation hier op een prima plek”, vertelt hij.

‘Slechts twaalf miljoen euro’

De komende vijftien jaar is Shell verzekerd van de rechten van Haarrijn, dankzij het recordbod dat de oliegigant uitbracht. Overigens betaalt Shell geen 41 miljoen euro, maar ‘slechts’ ruim twaalf miljoen omdat het de rechten voorheen ook al bezat. Hoe dat precies zit, lees je in dit verhaal.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws