Nieuws Wet- en regelgeving

Toezichthouder in de bres voor zzp'er wegens misleidende energiecontracten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) grijpt in om zzp'ers te beschermen tegen zakelijke contracten van energiemaatschappijen. Er dreigen boetes en dwangsommen, omdat rechten van kleine zelfstandigen worden geschonden. Dat schrijft het AD.

Leo van Raaij en Carla van der Wal | Foto: Pexels 11 februari 2019

Nevenwerkzaamheden verbod

Volgens de ACM moeten kleine zakelijke gebruikers die staan geregistreerd op een woonadres op dezelfde manier worden beschermd als gewone consumenten. Contracten horen schriftelijk te worden afgesloten, er geldt een lagere boete bij vroegtijdig overstappen en zzp'ers horen dezelfde bedenktijd te krijgen als particulieren.

Toch behandelen energiemaatschappijen zzp'ers als 'echte' bedrijven, terwijl ze de slagkracht daarvan missen. Verkopers lieten aan deze krant weten dat kleine zelfstandigen daardoor een gewilde 'prooi' zijn. Wie eenmaal 'ja' zegt, kan niet terug, volgens de energiemaatschappijen tenminste.

Lees ook: Ondernemers-organisaties tevreden met nieuwe regels medewerkers

De ACM, mede gealarmeerd door publicaties in deze krant, grijpt nu in. De waakhond kreeg vooral het afgelopen jaar veel meldingen van zzp'ers. In eerste instantie worden daarover gesprekken gevoerd met de energiesector. Bedrijven die in overtreding zijn, kunnen door de ACM worden gedwongen hun werkwijze, contracten en voorwaarden aan te passen. "Daarbij kunnen we overgaan tot een last onder dwangsom of tot boetes opleggen tot 900.000 euro of 1 procent van de omzet", aldus een woordvoerder van de ACM.

Misleiding

Veel zzp'ers en kleine ondernemers klagen omdat ze worden overspoeld met telefoontjes en/of bezoekjes van verkopers. Die gaan lang niet altijd transparant te werk en bedienen zich zelfs van misleidende verkooptechnieken.

Nuon geeft geen reactie op deze beschuldigingen en Essent kan pas in een later stadium reageren. Eneco zegt het passend te vinden om zzp'ers een zakelijk contract aan te bieden 'zolang de verkopende partij duidelijk en eerlijk is over de verschillen tussen zakelijke en particuliere klanten. Dat gaat in de meeste gevallen goed'.

Ook de ACM ziet dat kleine zakelijke afnemers van energie vaak contracten voor grote zakelijke gebruikers krijgen voorgelegd. Bovendien staat op het contract zelf in de regel niet wat een eventuele boete is bij tussentijds overstappen. Eerder werd al duidelijk dat een aantal energiemaatschappijen boetebepalingen hanteren die niet voldoen aan richtlijnen van de ACM. Nu blijkt dat bijna geen enkel contract daaraan voldoet.