Nieuws Wet- en regelgeving
Wetswijzigingen 1 juli 2023: dit verandert er voor ondernemers
Welke wetswijzigingen worden er per 1 juli doorgevoerd die belangrijk zijn voor ondernemers? In dit artikel lees je dat het minimumloon wordt veranderd, dat de maximumbetaaltermijn voor je facturen nu definitief is aangepast en wat er met de pensioenwet verandert. Het overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen per 1 juli 2023 voor ondernemers.
Laatste update: 30 juni 2023 11:59

Beeld: Shutterstock
De Ondernemer Vandaag
Meer weten over de ontwikkelingen in de wet die belangrijk zijn voor ondernemers? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die op doordeweekse dagen rond lunchtijd in je mailbox valt. Inschrijven is gratis, eenvoudig enkan via deze link. Volg ook deondernemer.nl/zzp, voor het laatste nieuws, relevant voor zzp'ers.
Wetswijzigingen 1 juli 2023 voor ondernemers
1. Pensioenwet
Het pensioenstelstel gaat per 1 juli op de schop door de invoering van de Wet toekomst pensioenen. De veranderingen hoef je niet direct door te voeren, er geldt namelijk een overgangstermijn tot 1 januari 2028. Op die datum moet je deze die veranderingen hebben doorgevoerd.
Belangrijkste verschil van de nieuwe pensioenwet is dat de premie vaststaat, maar de premie die pensioengerechtigden krijgen niet. Voorheen was het zo dat je als werknemer wist hoeveel uitkering je zou krijgen en dat die ook voor je hele leven vaststond. Dat is niet langer het geval. In het nieuwe systeem wordt de pensioenpot gevuld, en afhankelijk van hoe vol deze is wordt de pensioenpremie verhoogd óf verlaagd.
Wat je als werkgever moet doen voor de nieuwe pensioenwet
Of je als werkgever actie moet ondernemen ligt aan de situatie van je medewerkers. Wanneer je personeel onder een cao valt dan nemen de vakbonden en werkgeversverenigingen het werk van je over.
De situatie is anders wanneer je personeel niet onder een cao valt en je bent aangesloten bij een pensioenverzekeraar of premiepensioeninstelling. In dit geval dien je contact met deze partij op te nemen om af te spreken hoe de overgang naar het nieuwe systeem eruit ziet. Daarbij kun je denken aan afspraken over wat te doen met het opgebouwde pensioenbedrag of het nabestaandenpensioen. Mocht dit voor jouw bedrijf van toepassing zijn én heeft je bedrijf een OR of personeelsvertegenwoordiging, dan is het in je belang om die laatste mee te nemen in de ontwikkelingen.
Lees ook: De nieuwe pensioenwet ook door Eerste Kamer: wat betekent het voor jou als werkgever?
2. Minimumloon verhoogd
Het wettelijk minimumloon wordt per 1 juli verhoogd naar 1995 euro per maand voor volwassenen. Dat is een stijging van 3,13 procent. Hoe dit zit voor het wettelijk jeugdloon en voor het minimumloon per week vind je hier.
Lees ook: Wettelijk minimumloon per 1 juli 2023
3. Visie op re-integratie
Wanneer een werknemer langere tijd ziek is dien je gezamenlijk een visie op te stellen over de re-integratie van het personeelslid. Concreet betekent dit dat je zieke werknemer naar de bedrijfsarts gaat binnen zes weken nadat hij of zij zich ziek heeft gemeld. Binnen twee weken na dat bezoek stel je als werkgever samen met de werknemer een plan van aanpak op. Daarin staat beschreven hoe en hoe vaak jullie contact hebben, hoeveel uur de werknemer weer gaat werken én welke werkzaamheden hij/zij in die tijd gaat uitvoeren. Dit plan van aanpak stel je bij wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer de werknemer weer meer kan gaan werken. Op de website van het UWV staat een handige opzet voor het plan van aanpak.
Mocht je niet voldoen aan deze regels over de re-integratie van je werknemer dan kan het UWV een loonsanctie opleggen. In het geval dat je werknemer na twee jaar nog niet - volledig - kan werken, dan zou normaal gesproken het UWV de WIA-uitkering uitbetalen. Mocht je echter je re-integratietraject niet op orde hebben, dan kan het UWV je verplichten de zieke werknemer zelf door te betalen.
4. Verkorte uitbetaling zieke AOW'er
Je hoeft een zieke medewerker die de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt heeft minder door te betalen per 1 juli 2023. Door deze uitbetalingstermijn te verlagen van dertien naar zes weken, wil het kabinet het aantrekkelijker maken om medewerkers die door willen werken na hun pensioen deze kans te geven.
Mocht je een werknemer hebben die de AOW-leeftijd al bereikt heeft en op 1 juli 2023 al ziek was, dan blijft voor hem de oude termijn van dertien weken gelden.
5. Verbod op plastic verpakkingen bij voedsel zonder verdere bereiding
De plastic bakjes waarin een frietje, broodje of drankje worden verkocht zijn per 1 juli verboden, tenzij er een toeslag voor wordt gevraagd. Met name voor tankstation-, supermarkt- en snackbarhouders heeft dat grote impact. Verkopers van producten die vaak in een impuls worden gekocht vinden de nieuwe regels dan ook goedbedoeld, maar zeggen dat ze 'in de praktijk niet werken'.
Verschillende ondernemers komen al met alternatieven, zoals maiszetmeelrietjes of palmbladborden. Toch geven al veel ondernemers aan dat dit geen goede vervangingen zijn, en dat zij - een ander alternatief - eigen meegebrachte bekers, bakjes en pannen uit hygiëne-oogpunt niet gaan accepteren. Wat dan overblijft is bij iedere aankoop een toeslag te rekenen voor de wegwerpbeker, -bord of -bestek.
Lees ook: Gratis wegwerpverpakkingen bijna verboden: welke alternatieven zijn er?
6. Verbod sigaretten verkoop op afstand
De verkoop van sigaretten mag alleen nog als 'koper en verkoper tegelijk aanwezig zijn'. Het komt erop neer dat de verkoop in een supermarkt of tankstation wel mag, maar online verkopen van sigaretten, sigaren of elektronische sigaretten wordt verboden. Hetzelfde geldt voor 'aanverwante producten' van tabaksproducten, daarbij kun je denken aan navulverpakkingen voor e-sigaretten.
7. Verplicht inzamelen textiel
Textielproducten en -importeurs moeten ook een inzamelpunt hebben om de oude kleding weer in te zamelen. De kosten daarvoor liggen bij de producent of importeur en geldt voor zowel consumenten- als bedrijfskleding. Op dit moment is het nog zo dat de gemeente verantwoordelijk is voor de inzamelpunten.