Nieuws Wet- en regelgeving

Dit zijn per 1 juli de wetswijzigingen voor mkb en zzp

Vanaf vandaag gaan er een aantal wetswijzigingen in die belangrijk zijn voor ondernemers in het mkb. En over een half jaar staan er nog meer veranderingen op stapel. Een overzicht.

De Ondernemer/KvK | Foto: ANP/Roos Koole 1 juni 2019

Freelancer 4

We hadden het er al eerder over: energie besparen in je bedrijfspand is niet vrijblijvend meer. Als je energieverbruik hoger is dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kuub aardgas, val je onder de informatie- en energiebesparingsverplichting. Deze wetswijziging ging op 27 februari in en uiterlijk op 1 juli moet je rapporteren welke energiebesparende maatregelen je neemt. Dit kan bij het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Naar schatting gaat het om 100.000 ondernemers.

Stijging minimumjeugdloon

Mkb'ers zijn een belangrijke motor van de economie en werkgelegenheid, maar zeker als bedrijf in een prille groeifase moet je op je uitgaven letten. Personeel is een grote kostenpost, jong personeel is een stuk goedkoper, maar let op: per 1 juli wordt het wat duurder. Voor 18-, 19- en 20-jarigen gaat het vaste percentage van het wettelijk minimumloon omhoog naar respectievelijk 50, 60 en 80 procent van het 'normale' loon. Voor 21-jarigen wordt het 100 procent.

Lees ook: Energietransitie: de impact op en kansen voor ondernemers

Nieuwe btw-nummers

Op 1 januari gaat er nog meer veranderen. Dat duurt nog even, maar het is verstandig om je daar nu al op voor te bereiden. Gelukkig is er ook eentje in de categorie 'u hoeft er niets voor te doen': de ruim één miljoen eenmanszaken die ons land telt krijgen een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst, dat losstaat van het burgerservicenummer. Het is een maatregel om de privacy van zzp'ers beter te beschermen.

KOR ingrijpend anders

De kleineondernemersregeling oftewel KOR gaat op de schop. Nu is de situatie zo dat je btw-vrijstelling of -vermindering krijgt als je per jaar minder dan 1883 euro aan btw betaalt. Met ingang van 2020 wordt je totale omzet de maatstaf. Heb je een omzet van maximaal 20.000 euro en wil je gebruikmaken van de regeling? Meld je dan aan via de website van de Belastingdienst. Dat kan tot 20 november.

Vof en maatschap samen

Zit je in een vof of maatschap? Het verschil tussen die twee verdwijnt en daar komt één vorm voor terug: de vennootschap naast de commanditaire vennootschap (cv). De wijziging heeft vooral gevolgen voor de aansprakelijkheid. Overdracht van het bedrijf wordt makkelijker en dat geldt ook voor het in- en uittreden van vennoten. Deze maatregel moet de drempel verlagen om samen een bedrijf te beginnen.