Nieuws Wet- en regelgeving
Eerlijker speelveld voor webwinkels door aanpassing Europese btw-regels per 1 juli
Kopen op webwinkels buiten de Europese Unie (EU) is vanaf vandaag duurder. Door nieuwe regels van de EU moet over een pakketje onder de 22 euro ook btw worden betaald. Meestal gaat het om 21 procent van het aankoopbedrag. De nieuwe btw-regel zorgt voor eerlijker concurrentie tussen Europese webwinkel en die bijvoorbeeld uit China en Amerika. De Belastingdienst drukt webshopondernemers op het hart zich vooral goed in de nieuwe regels te verdiepen en deelt tips.
Laatste update: 1 juli 2021 10:00

De e-commerce wordt vanaf vandaag geconfronteerd met een nieuwe btw-richtlijn. Webshops van buiten de Europese Unie moeten over pakketjes van beneden de 22 euro btw gaan heffen. Een bestelling uit bijvoorbeeld China wordt 21 procent duurder. Foto: Unsplash
Geen ongewenste verkooptelefoontjes meer: dat is de inzet van de nieuwe telecommunicatiewet die per 1 juli ingaat, zo tekent Nu.nl op. Telefonisch producten of diensten verkopen aan personen mag vanaf dan alleen nog met toestemming. De ACM kreeg de afgelopen tijd steeds meer klachten over ongewenste telemarketingbelletjes. Bedrijven, zoals de energieleverancier, mogen wel bestaande klanten of personen die klant zijn geweest tot drie jaar na beëindiging van het contract blijven bellen. Bedrijven moeten die activiteiten staken zodra personen aangeven dit niet meer te willen en die optie ook aanbieden tijdens het gesprek.
Lees ook: Nieuwe Telecommunicatiewet markeert aardverschuiving in telemarketing
Naast ongewenste telefoontjes behoren vanaf donderdag stuntprijzen voor wijn of kratten bier tot het verleden. Supermarkten en slijterijen mogen met ingang van 1 juli niet langer meer dan 25 procent korting geven bij de verkoop van alcohol. Dat is één van de regels in de nieuwe Alcoholwet die donderdag de Drank en Horecawet (DHW) vervangt. Behalve het verbod op grote kortingen op drank, wordt daarin ook het doorgeven van drank aan minderjarigen strafbaar gesteld. Bovendien wordt de naleving van de regels voor de verkoop van bier, wijn en sterke drank 'op afstand' (online) strenger. Het happy hour in de horeca mag nog wel, want het verbod geldt alleen voor drank die ergens anders wordt gedronken dan waar die is gekocht.
Douane waarschuwt voor hogere tarieven webwinkels buiten EU
Per 1 juli worden goedkope spullen uit Chinese of Amerikaanse webwinkels duurder. Consumenten moeten op alle online aankopen van buiten de Europese Unie btw betalen. Tot dusver hoefde dat voor bestellingen onder de 22 euro niet. Bovendien rekent PostNL extra kosten voor het innen en afdragen van die btw. Die kosten variëren van 4 euro tot 7 euro per pakje. DHL brengt voor de nieuwe btw-afdracht geen extra kosten in rekening. Dat lieten de vervoerders eerder aan NU.nl weten. Ook producten die vóór 1 juli zijn besteld, maar pas daarna worden ingevoerd vallen binnen de nieuwe regels.
Uit een peiling in opdracht van de Douane blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders (52 procent) die het afgelopen half jaar iets kocht in een webshop buiten de EU, nog niet op de hoogte is van de nieuwe EU btw-regels. De Douane is daarom een campagne gestart om te voorkomen dat online shoppers worden verrast door onverwacht duurder uitvallende aankopen.
5 tips voor webshopondernemers
De Belastingdienst geeft tips om met de nieuwe regels aan de slag te gaan
- Verdiep je in de nieuwe EU-regels of vraag advies over de gevolgen van de nieuwe EU-regels voor je bedrijf.
- Ga per land na onder welk btw-tarief je goederen vallen.
- Kies voor registratie voor het éénloketsysteem (de Unieregeling) of voor registratie bij de belastingdiensten in de EU-lidstaten van je klanten. In dat laatste geval moeten je facturen voldoen aan de factuureisen van de landen waar je verkoopt.
- Vermeld in je webshop de prijzen inclusief btw.
- Pas je administratie aan, zodat je je totale omzet per land en per btw-tarief bijhoudt.
Meer weten?
Ga naar belastingdienst.nl/e-commerce voor meer informatie over de nieuwe EU-wetgeving btw e-commerce.
Huurbevriezing en maximale huurverhoging
Traditioneel krijgen elk jaar vrijwel alle huurders in Nederland op 1 juli te maken met huurverhogingen, maar dit jaar is alles anders. De huur van sociale huurwoningen mag dit jaar niet worden verhoogd. Dit geldt tot en met 30 juni 2022.
In de vrije sector mag de huur dit jaar wel omhoog, maar voor het eerst zit daar een maximum aan. De Rijksoverheid berekent het maximum op de volgende manier: 1 procent plus de inflatie. Hierdoor is de maximale huurverhoging dit jaar 2,4 procent. De wet geldt tot 1 mei 2024. Verhuurders mogen de servicekosten overigens wel verhogen. Dit zijn kosten die bovenop de kale huur van de woning komen. De verhuurder is verplicht een overzicht van de kosten te delen waarop wordt aangegeven waarom de kosten omhooggaan.
Statiegeld op kleine plastic flesjes
Op kleine plastic flessen voor frisdrank of water zit al sinds 1 juni van dit jaar statiegeld. Toch worden er nog altijd oude flesjes, zonder statiegeld dus, verkocht. Flesjes die ingeleverd kunnen worden voor 15 cent, hebben een duidelijk statiegeldlogo. Vanaf 1 juli mogen producenten geen flesjes meer maken zonder statiegeldlogo.
Voor gas en elektriciteit gaan velen meer betalen na 1 juli. Dit komt doordat de vraag naar gas de laatste flink is gestegen, vanwege een koud voorjaar en doordat steeds meer mensen weer teruggaan naar kantoor, waardoor bedrijven meer gaan verbruiken. De stroomtarieven stijgen mee, omdat gas nog altijd belangrijk is bij de opwekking van elektriciteit.
De tekst gaat onder de foto van hoogspanningsmasten verder. Foto:ANP
Energieprijzen zullen stijgen, maar hangt van contract af
Hoe sterk de energietarieven stijgen, is lastig te zeggen. Dit hangt onder meer samen met het type contract dat je hebt en hoeveel je daadwerkelijk verbruikt. Bovendien hebben sommigen een contract waarin de prijzen zijn vastgelegd voor een bepaalde periode. Als die periode niet op 1 juli afloopt, veranderen de tarieven niet.
Verder kunnen ongeveer één miljoen huishoudens met een oude energiemeter in huis per 1 juli geen gebruik meer maken van het nachttarief voor energie. Contracten met een dubbel tarief worden omgezet naar een enkel tarief. Huishoudens betalen dan elk uur van de dag dezelfde prijs voor stroom. Slimme meters, die de afgelopen jaren bij miljoenen huizen zijn aangelegd, schakelen automatisch van tarief.
Minimumloon en AOW stijgen
Het minimumloon wordt twee keer per jaar aangepast aan de gemiddelde cao-lonen. Vanaf donderdag gaat het wettelijk minimumloon voor werknemers vanaf 21 jaar met bijna 17 euro omhoog naar 1.701,80 euro bruto per maand. Op 1 januari van dit jaar kwam er zo’n 5 euro bij. Het minimumjeugdloon gaat ook omhoog. De bedragen variëren per 1 juli van 510 euro bruto voor vijftienjarigen tot 1.360 euro voor twintigjarigen.
De bedragen gelden voor een volledig dienstverband. Het staat niet wettelijk vast hoeveel uren dat zijn. Doorgaans gaat het om een werkweek van 36, 38 of 40 uur. Omdat het minimumloon stijgt, krijgen AOW'ers er per 1 juli ook iets bij. Zo ontvangen alleenstaande AOW'ers vanaf die datum 1.226,60 euro per maand. Dat was 1.218,19 euro. Gehuwden en samenwonende partners krijgen per 1 juli een bedrag van 838,55 euro per maand, een stijging van zo’n 6 euro.
Lees ook: Sinds 26 juni deze versoepelingen van coronamaatregelen
Andere veranderingen vanaf 1 juli
- Cadeaubonnen zijn voortaan minimaal twee jaar geldig vanaf het moment van uitgifte.
- Internetten kan duurder worden vanaf volgende maand, evenals tv-kijken. Zo meldt KPN dat veel abonnees gemiddeld ongeveer 1,50 euro per maand extra gaan betalen. Voor grootverbruikers dalen de prijzen echter met gemiddeld 7,50 euro. VodafoneZiggo verhoogt de internetprijzen eveneens.
- Bij steeds meer banken moet je rente betalen over je spaargeld in plaats van dat je rente krijgt. En het saldo waarover je rente moet betalen, wordt steeds wat verlaagd. Een hele reeks aan banken; ASN, ING, Knab, Rabobank, Regiobank, Van Lanschot en SNS, verlaagt de grens per 1 juli van 250.000 euro naar 100.000 euro waar de spaarder geld op toe moet leggen.
- Er is veel over te doen geweest, maar uiteindelijk kwam het er dan toch: het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC), oftewel het digitale coronapaspoort. Het coronapaspoort is vanaf 1 juli beschikbaar via de CoronaCheck-app. Het certificaat geldt als reisdocument binnen de hele Europese Unie. Ook krijg je met een DCC toegang tot evenementen in Nederland.