Nieuws Actueel
Dit moet elke ondernemer weten over de wet milieubeheer
Veel ondernemers vinden duurzaam ondernemen belangrijk en zijn ermee bezig. Maar van de Wet milieubeheer heeft de helft niet gehoord of men weet niet goed welke veranderingen daarin zijn doorgevoerd, blijkt uit onderzoek van De Ondernemer in samenwerking met Eneco. Daarom zetten wij voor je op een rij waar je op moet letten qua energie.

In de Wet milieubeheer (Wm) staan algemene regels om het milieu te beschermen. Dit gaat over allerlei onderwerpen, van milieuvergunningen tot aan geluidshinder.
Aangepast
Als ondernemer krijg je regelmatig met deze wet te maken. De wet wordt eigenlijk doorlopend aangepast, naar aanleiding van wijzigingen die volgen uit de Europese regelgeving. Uiteindelijk is het de bedoeling dat over een aantal jaren Wm opgaat in de Omgevingswet.
Lees ook: Stralend bedrijfsresultaat
Duurzaamheid
Uit het onderzoek blijkt dat 94% van de 213 respondenten duurzaamheid een belangrijk aspect vindt in de onderneming. Zo investeren ze bijvoorbeeld in energiezuinige verlichting en goede isolatie. Eén op de tien heeft de intentie over te stappen op een elektrische auto.
Brede wet
Ondanks deze milieuvriendelijke inspanningen en een goede wil van ondernemers, is meer dan de helft helemaal niet of niet goed bekend met de bovenstaande wet. Volgens Remco Woutersen, energie-expert bij Eneco, is het een heel brede wet. “Er zijn veel verschillende aspecten waar een ondernemer mee te maken kan krijgen. Energie is er eentje van.” Het staat eigenlijk al op de kaart sinds de jaren negentig, maar de laatste jaren wordt het pas echt gehandhaafd. “Energie zie je niet, voel je niet. Veiligheidszaken en afvaldumping kregen daarom voorrang. Er is dus nog heel wat in te halen op dat gebied.”
Maatregelen
“In principe komt het hierop neer: alle ondernemers zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die een terugverdientijd van vijf jaar hebben”, zegt Woutersen. “Dit geldt voor ondernemers die meer dan 50.000 kWh energie en/of meer dan 25.000 kuub gas verbruiken. Als je als ondernemer daar boven komt, dan krijg je met de energieparagraaf uit de Milieuwet te maken.”
In de toekomst kan dit overigens wel veranderd worden naar alle bedrijven. Dan vervalt de ondergrens.
“Er zijn inmiddels 19 branches met een erkende maatregelenlijst. Hierop staan energie-duurzame maatregelen die bedrijven binnen vijf jaar zouden kunnen terugverdienen en dus ook binnen afzienbare tijd moeten toepassen.”
Lees ook: Zo waait de wind in ondernemersland
Kleine investeringen
Een verbetering die een kleine investering vergt, moet meteen worden doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de vervanging van TL-buizen door led-lampen. “Of dat in de koelcel het lichtknopje moet worden vervangen door een sensor, zodat het licht alleen aan is als er ook daadwerkelijk iemand in de cel is.” Ook zaken als de verwarming of ventilatie van het gebouw kunnen beter gemonitord worden.
Lijst
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een lijst van 100.000 bedrijven die nu zelf moeten aantonen dat ze met energetische verduurzaming bezig zijn, zegt Woutersen. “Deze bedrijven zijn ‘hoog in verbruik’. Vroeger konden ze afwachten tot de omgevingsdienst kwam en dan nog langer afwachten of er wat ging gebeuren. Nu is de dienst strenger. Je moet zelf wat laten zien, anders heb je kans op een sanctie.”
Winst
Daarbij is het financieel ook nog eens interessant, geeft Woutersen aan. “Je bespaart energie en dus geld. Dat is een bijkomstige winst, waar veel ondernemers niet meteen aan denken.”
Ook helpt het bij het creëren van een goed imago. “Je zet je bedrijf goed op de kaart. Banken bijvoorbeeld, zijn tegenwoordig veel meer geïnteresseerd in duurzame investeringen. Uiteindelijk is het de geldstroom die bepaalt hoe dingen lopen. Gelukkig gaat dit de goede kant uit.”
Je zet je bedrijf goed op de kaart. Banken bijvoorbeeld, zijn tegenwoordig veel meer geïnteresseerd in duurzame investeringen. Uiteindelijk is het de geldstroom die bepaalt hoe dingen lopen