Nieuws Actueel

WhatsApp snelt winkeldief vooruit

'Mevrouw is weer actief!’ Natasja Post van Trekpleister en Gerrit Anema van Big Bazar in Emmeloord ontvangen een bericht op hun mobieltje. Ze nemen deel aan een Whatsappgroep tegen winkeldiefstal. Wie slechte bedoelingen heeft in winkels aan de Lange Nering, Korte Achterzijde en Zuiderkade in Emmeloord is dus gewaarschuwd: de ‘roem’ snelt u vooruit. Dat meldt De Stentor donderdag.

Robbert-Jan Plaizier 25 februari 2016

Whatsappgroep ondernemers tegen dieven

‘Denk erom: een dame probeert spullen te ruilen zonder bon. Zij probeerde vandaag drie zwangerschapstesten te retourneren’, meldt bedrijfsleider Post in de Whatsappgroep ‘Veiligheid Emmeloord’. Aan de groep, die is opgezet door personeel van de plaatselijke Albert Heijn, doen 35 winkelmedewerkers mee. Onder meer van genoemde drogisterijketen en discounter, een kledingzaak, een elektronicawinkel en een supermarkt.

Gereedschap Ruilen zonder of met vervalste kassabon is een probleem, ook diefstal van producten boven de 4 euro komt veel voor. "Multimedia, make-up en gereedschap, wat het goed doet op markten en braderieën”, zegt bedrijfsleider Anema van Big Bazar. De vele ‘dode hoeken’ in zijn winkel ziet hij als belangrijkste oorzaak van de aantrekkingskracht die zijn winkel uitoefent op het dievengilde.

"En het moet gezegd dat zowel autochtone als allochtone bezoekers stelen.” Post heeft hier geen goed beeld van. Zij merkt vooral dat neusspray en de morning-afterpil worden weggegrist. "Eén pil kost al gauw 15 euro”, vertelt ze. In beide winkels zijn maatregelen genomen, waarover niet in detail wordt getreden, om producten beter te beveiligen tegen diefstal. Trekpleister heeft een paar keer per week te maken met winkeldieven, bij Big Bazar is het elke dag raak. De discounter schroeft de beveiliging op, want Anema ziet het aantal winkeldiefstallen alleen maar toenemen. "Dagelijks tref ik lege verpakkingen aan en lege planken die eerder nog vol stonden.”

GestegenPost ervaart dat het aantal winkeldieven in haar zaak gelijk blijft. "Wij hebben de beveiliging al aangepakt met verlaagde stellingen, waardoor er minder gestolen wordt.” Uit cijfers van de politie Noordoostpolder blijkt dat het aantal meldingen van winkeldiefstal de afgelopen twee jaar flink is toegenomen: 52 incidenten in 2014 tegen 75 in 2015. Wijkagent Gerard van Arendonk, die namens de politie als aanspreekpunt deelneemt aan de winkeliers-Whatsappgroep, ervaart de toename niet als iets negatiefs. Hij merkt dat vooral supermarkten en drogisterijen meer aangifte doen. "Winkeliers zijn alerter geworden en wij zijn actief met winkeldiefstal bezig wat ook komt door de Whatsappgroep”, aldus Van Arendonk.