ActueelHoreca

Whatsappen in dit restaurant? "Dan ga je maar thuis eten"

beeld deondernemer
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

De telefoon gaat. Inderdaad, tijdens het gesprek met kok en eigenaar Piet van Lieshout (63) van Vieux Paris, het restaurant in de carrousel op het het Velperplein in Arnhem. Hij vindt het zichtbaar vervelend, maar het is de reserveringstelefoon, zo verontschuldigt hij zich voordat hij opneemt. Hij staat op, handelt het gesprek af en snelt daarna terug met een verse kop koffie. De telefoon verdwijnt in zijn broekzak.

"Ik wil dat het hier leuk is. Dat mensen rustig kunnen tafelen, zonder storende telefoons of kinderen met piepende i-pads. Uit eten is meer dan een bord eten, maar dat is vooral ook gezellig met elkaar kletsen. Uit eten gaan is een sociaal gebeuren. Als je de hele avond met iemand zit te appen, ga dan met diegene uit eten, denk ik dan. Of bak thuis een ei of laat iets bezorgen. Het is ook zonder respect voor je tafelgenoten.’’

Lees ook: Tips: gebruik Whatsapp op een zakelijke manier

Lees verder onder de advertentie

Placemat

Van Lieshout en zijn partner Theo Leonards (56) winden er geen doekjes om. Op een placemat onder het bord van iedere gast staan naast een uitleg over de achtergronden van het restaurant ook de huisregels van Vieux Paris. Telefoneren of appen in het restaurant staat boven aan het lijstje van zaken die niet mogen. Kinderen met tablets laten spelen staat op de tweede plaats. "Die maken vreselijke piepgeluiden.’’ Kinderen door de zaak laten rennen mag overigens ook niet. "Het stoort me zo verschrikkelijk. Ouders komen binnen en de kinderen rennen overal heen. Ik weet het, het is de moderne tijd waarin alles maar moet kunnen, maar ik vind het maar niks."

Kinderen komen dus ook amper bij Vieux Paris. "Een enkel gezin neemt kinderen mee, maar die hebben dan een kleurboek mee. Maar de meeste mensen besteden de kinderen uit als ze hier heen gaan.’’ Overigens doen ze ook niet aan Fristi en Chocomel. "Chocomel alleen als het sneeuwt, met rum."

Lees ook: Droomverhaal: Voormalig vuilnisman krijgt Michelinster

Lees verder onder de advertentie

Een Amerikaans restaurant was een tijd geleden in het nieuws omdat ze korting geven als gasten voor de maaltijd hun telefoon inleveren. ,,Nou nee, mensen hoeven hun telefoon niet in te leveren’’, zegt Van Lieshout. ,,Maar als je telefoon krijgt, loop dan even naar buiten. Net als in de trein, dan kan je even naar een andere plek lopen. Je stoort mensen gewoon als je hardop gaat telefoneren in een restaurant.’’

Allen in sterrenzaken

Navraag bij andere zaken leert dat er wel verschil wordt gemaakt tussen een paar seconden op fluistertoon bellen met de oppas thuis of op luide toon een ellenlang gesprek houden met een vriend. In een lunchroom kom je er wel mee weg om te bellen, maar in een chique restaurant is dat ook weer anders, vinden restauranteigenaren. Het lijkt alsof mensen daar ook beter aanvoelen dat telefoneren niet gepast is. ,,Maar waarom alleen in sterrenzaken? Die beleefdheid zou overal moeten gelden. Ik denk zelf dat veel restauranteigenaren het met me eens zijn en het wel zouden willen verbieden, maar dat niet durven. Uit angst om hun klant voor het hoofd te stoten.’’

En wat nu als mensen toch de hele avond bij Vieux Paris Whats-appen? Of een telefoongesprek met een collega voeren? ,,Dan wijs ik ze op onze huisregels", zegt Theo. ,,Mensen lezen het dan en bergen hun telefoon op.” Eigenlijk accepteert iedereen het wel, beaamt Piet. ,,Tja, heel makkelijk, als ze het vreemd vinden, dan is dit restaurant niet voor hen. Dan moeten ze ergens anders gaan eten. Genoeg restaurants in de stad, toch?”

Lees verder onder de advertentie

Kindermenu's

Een ander opmerkelijke regel is het ontbreken van vegetarische gerechten. ,,Ik heb gewoon niks met vegetarisch’’, zegt Van Lieshout. ,,In de stad zijn zaken genoeg waar je wel vegetarisch kunt eten, nou ga daar dan heen.’’ Aan dieten, kindermenu's en glutenvrije gerechten doet Vieux Paris ook niet. ,,Kijk, als ze binnen zitten, kan ik echt wel iets maken. Maar in principe zijn we daar niet voor. Als je echt ook een goed menu voor intoleranties wil koken, mag ik er wel iemand bij hebben. En dat kan met onze prijsstelling helemaal niet.’’

Eigenlijk komt alles neer op een ding, en dat is dat Piet van Lieshout het heerlijk vindt om een horecazaak te hebben, maar wel een die hij zelf leuk vindt. Hij en Theo zijn bijna iedere avond in de zaak te vinden. ,,En ja, als ik dan hier loop, wil ik het wel echt leuk hebben. Zonder afleidende zaken dus.’’

Oja, wat ook niet mag bij Vieux Paris is mekkeren dat het wat langer duurt. ,,Dan neem je toch nog een glas wijn.’

Lees verder onder de advertentie