Nieuws Actueel

Whisky stoken als pensioenplanning

Arnhemmer Bart Joosten is wat whisky betreft hobbyïst af. Hij heeft het schuurtje achter zijn huis verruild voor de kelder van Het Arsenaal in Doesburg. Daar stookt hij in zijn ‘Eaglesburn Distillery’, aldus De Gelderlander.

Carine ten Cate | Foto: Bart Harmsen 10 februari 2017

Whisky in the jar 1065

Hij heeft nog geen fles verkocht. "Voorlopig kost het alleen maar geld", zegt Bart Joosten (32) uit Arnhem, die bijna fulltime als editor items monteert voor de NOS en Nieuwsuur. "Eaglesburn Distillery is mijn pensioenplanning. Ik wil diversiteit, ook voor het geval ik minder opdrachten als editor krijg. Ik hoop er voor later wat aan over te houden."

Sinds september huurt hij een deel van de kelder van het middeleeuwse gebouw Het Arsenaal in Doesburg. Het leeuwendeel van zijn whisky is toen pas het vat ingegaan. Omdat dit goedje minstens drie jaar op eikenhout moet rijpen eer het als whisky mag worden verkocht, is het nog te vroeg om de winst te tellen. "Wat ik wel heb verkocht, is eigen rum en gin. Whisky jonger dan drie jaar is al heel goed drinkbaar en verkoop ik onder de naam spirit."

Medicinaal

Zijn fascinatie voor whisky begint in 2007. "Tot die tijd had ik er nog geen druppel van gedronken. Ik had een filmproject gedaan voor een regisseur uit Rotterdam waar ik het goed mee kon vinden. Op mijn verjaardag nam hij een fles voor me mee: Laphroaig."

Joosten pakt een fles uit de kast met zijn privécollectie en draait de dop los. Het ruikt naar een dode rat en lijkt in de verste verte niet op het Sneeuwwitje waar jongeren doorgaans mee beginnen. "Eerder de lelijke stiefzus van Sneeuwwitje", zegt hij. "Ik zou het alleen typeren als 'medicinaal'. De grap was: ik vond het lekker. Later liet een vriend, die een echte whiskyliefhebber is, me Balvenie proeven. Ik was verkocht."

Een trip naar Schotland in 2015 brengt hem op de gedachte: dit moet je zelf kunnen maken en hij begint met experimenten. Dat Joosten in Doesburg is beland, noemt hij 'toeval'. Ik bezocht een keer de Schotse whiskywinkel in de kapel van het Arsenaal. Van de eigenaar hoorde ik dat een deel van de kelder leeg stond."

Gerst

Whisky produceren begint met het malen van gemout gerst, dat in zakken wordt aangeleverd uit België of Zeeland. "Ik maal buiten, want het geeft rotzooi. Vervolgens gaat de gemalen gerst tegelijk met water de ketel in."

Geen koperen ketel van Panoramix, maar een hightech apparaat van roestvrijstaal met een isolatielaag. "Een Istill", weet de kenner. "Een Nederlands product, gemaakt in Woerden." Het bestaat uit een pot en een kolom waar de vloeistof in wordt gestookt (koken, verdampen, condenseren), ofwel: pure natuurkunde. Na het stookproces moet de bijna-whisky in houten vaten. Joosten betrekt zijn kleine vaten van een kuiperij in Hongarije en bestelt de grote in Spanje. "In Spanje gebruiken ze Amerikaans eiken dat een vleugje vanille afgeeft. Bij het Hongaarse eikenhout zit de toevoeging tussen vanille en caramel in."