Nieuws Actueel
Wie is de sociaalste ondernemer van Nederland?
Van schone energie in ontwikkelingslanden tot een armband die vrouwen moet beschermen tegen seksueel geweld: ondernemers kunnen met innovatieve producten dingen maken om de maatschappij een beetje beter te maken.

Chivas The Venture is op zoek naar de volgende generatie entrepreneurs die met hun onderneming een sociale impact willen maken. Het is voor het eerst dat Nederland meedoet aan de internationale zoektocht voor sociale ondernemers. Uit 130 inzendingen zijn de vijf finalisten Closing the Loop, African Clean Energy, Legbank, Ava en Invi gekozen. Een van deze finalisten gaat in juli naar Los Angeles om daar te pitchen voor een investeringsfonds van 1 miljoen dollar. Op donderdag 12 januari wordt de winnaar gekozen.
Closing the Loop Jaarlijks worden er meer dan twee miljard telefoons geproduceerd, terwijl recycling van elektronisch afval slechts beperkt plaatsvindt. Closing the Loop (CTL) 'redt' afgedankte mobiele telefoons van de vuilnisbelt in Afrika en Azië en zorgt voor de recycling van 99 procent van de grondstoffen van mobiele telefoons. Daarmee voorkomen ze dat telefoons op schadelijke en/of illegale wijze gerecycled worden. CTL is opgericht door Joost de Kluijver (36 jaar). Hij heeft onlangs de 'One for One' propositie geïntroduceerd, waarbij bedrijven in Nederland de mogelijkheid krijgen mobiele telefoons grondstof-neutraal in te kopen. TMG, Delta Lloyd en ING compenseren al telefoons van hun medewerkers.
African Clean Energy Iedere 8 seconden overlijdt er ergens ter wereld iemand aan de gevolgen van het inademen van rook afkomstig van koken op open vuur. African Clean Energy maakt het mogelijk om rookvrij en milieuvriendelijk te koken voor gezinnen in ontwikkelingslanden. ACE is een Nederlands-Lesothaans bedrijf, gevestigd in Lesotho, dat hightech kooktoestellen produceert. ACE is een sociaal familiebedrijf van de familie Walker. Zowel vader, moeder als de twee broers van de 27-jarige Directeur/COO Judith Walker, zijn betrokken. ACE breidt momenteel de distributie uit naar Zuidoost-Azië en is daarmee een van de weinige hightech exportproducten van Afrika en het eerste product uit Lesotho. Legbank Er zijn wereldwijd 30 miljoen mensen zonder been. Om deze mensen te helpen heeft Legbank een betaalbare en toegankelijke manier ontwikkeld om een prothesekoker te maken. Met ‘de Majicast’, kan iedereen met een mbo-opleiding eenvoudig met gips een hoogwaardige prothesekoker maken. Legbank is opgericht door Merel Rumping (31 jaar), die momenteel onderzoekt in welke regio’s in Columbia het beste klinieken opgestart kunnen worden. Legbank wil de prothesezorg decentraliseren naar rurale gebieden, waar geen of slechte toegang tot orthopedische zorg is. Zo helpt de start-up bij het wereldwijd(e) tekort aan prothesemakers in ontwikkelingslanden.
AVA Ava is een app voor doven en slechthorenden, die werkt als een persoonlijke ondertiteling, waardoor doven en slechthorenden makkelijker deel kunnen uitmaken van een groepsgesprek. De Ava-app activeert en verbindt de microfoons van de aanwezige smartphones. Vervolgens worden de gesprekken opgevangen en via spraakherkenning omgezet in tekst. Zodoende kunnen de gebruikers binnen één seconde op hun smartphone zien wie wat zegt. Contacten met familie, vrienden en collega's verlopen hierdoor een stuk makkelijker. Ava is in 2013 in Californië opgericht door Pieter Doevendans en Thibault Duchemin, waar de app online live is gegaan. De app wordt momenteel verder ontwikkeld voor de Nederlandse markt.
Invi Invi is een armband die vrouwen (en mannen) beschermt tegen seksueel geweld. Bij activatie verspreidt de armband een sterke stank die potentiële belagers seksueel demotiveert. Behalve de stank wordt ook een onzichtbare DNA-marker achtergelaten op de aanvaller. Zo worden vrouwen niet alleen beschermd tegen seksueel geweld, maar wordt ook de opsporing van daders aanzienlijk makkelijker. Ontwikkelaar Roel van der Kamp (28 jaar) is hierbij geïnspireerd door het stinkdier. De afgelopen drie jaar hebben ze een armband ontwikkeld en getest in samenwerking met het TNO en de Universiteit van Groningen.
Tot 12 januari 2017 kan er via deze site gestemd worden op de publieksfavoriet. De Nederlandse jury bestaat uit Willemijn Verloop (Social Enterprise NL), prof. dr. Harry Hummels (hoogleraar Social Entrepreneurship, Universiteit van Utrecht), Marcello Palazzi (oprichter B Corp Europe) en Denis Fiévet (CEO Pernod Ricard Nederland en België).