Nieuws Actueel

Wie spint er garen bij ondergang TSN?

Waarschijnlijk spreekt de rechtbank van Almelo vandaag het faillissement uit over TSN, meldt De Volkskrant. Met welke gevolgen voor cliënten, medewerkers en concurrenten van het thuiszorgbedrijf?

Gerard Reijn 16 maart 2016

TSN Ondergang

TSN is toch al lang failliet?Nee, de organisatie verkeert sinds november in surseance. Surseance krijgt een bedrijf als redding nog mogelijk lijkt, hoewel praktisch alle surseances uitlopen op faillissement. Als TSN Thuiszorg inderdaad failliet gaat, is het met 12 duizend medewerkers (meer dan bij V&D) en 40 duizend klanten een van de grootste faillissementen van de laatste tijd.

Welke bedrijven gaan de zorg overnemen?Dat is nog lang niet bij alle driehonderd gemeenten waar TSN actief was duidelijk. Jos de Blok, de man achter thuiszorgbedrijf Buurtzorg, heeft geprobeerd heel TSN te laten doorstarten, maar dat is mislukt. Zijn nieuwe initiatief, Stichting Familiehulp, gaat wel in een deel van de gemeenten het werk van TSN overnemen. Volgens een inventarisatie van de NOS gaat het om ongeveer eenderde van de TSN-gemeenten.

Faillissement, dat betekent toch ook grote schulden?Dit wordt een bijna schuldenvrij faillissement. Er zijn nauwelijks bankschulden of belastingachterstanden. Dat TSN failliet gaat, komt doordat de directie gemakkelijk kon uitrekenen dat de exploitatie een steeds groter verlies zou opleveren. De lonen stijgen, de inkomsten dalen.

Meer vragen en antwoorden lees je op de website van De Volkskrant.