Bram Knol is min of meer bij toeval het slagersvak ingerold. Op zijn vijftiende had hij nog de droom om met probleemjongeren te gaan werken. Maar helaas, de opleiding viel erg tegen en Bram kwam er al snel achter dat het niet zo was zoals hij zich voorgesteld had. ‘Is slager worden niet iets voor jou’, opperde een collega van de C1000 in Meppel, waar hij destijds als zaterdaghulp werkte.
„Dat leek mij wel wat”, vertelt Bram. „Ik kreeg de kans de slagersopleiding te doen en dat bleek heel erg leuk en interessant. En bij de C1000 maakte ik stappen, eerst verkoopmedewerker, toen productiemedewerker, daarna winkelslager om uiteindelijk op te klimmen tot chef slager. Alleen mocht ik op een gegeven moment steeds minder als slager. Eerst bepaalde ik zelf waar en wat werd inkocht, op een gegeven moment stond ik alleen maar plakken te snijden. En dat vond ik niet leuk, ik miste het echte slagerswerk.”
Lees ook: Brabantse bakker verzint gezond worstenbroodje voor topsporters Papendal
Worstenmakerij
Ondernemend als Bram is, stapte hij binnen bij Keurslager Helmus in Ommen, op advies van zijn tante die daar woont. Zijn initiatief werd beloond en hij mocht beginnen. „Hier leerde ik het vak van worsten maken. Er ging een wereld voor mij open. Ik was echt met mijn vak bezig. Ik was altijd als eerste in de zaak en ging als laatste weg. Voor mijn gevoel was het mijn zaak. Ik hield mijzelf natuurlijk voor de gek, maar het was mij wel duidelijk wat ik wilde: een eigen slagerij. Zelf de kwaliteit bepalen, ik kan mijn eigen ideeën er in kwijt en werk met kruiden en specerijen die ik zelf samenstel. Echt iets voor mijzelf dus.”
Het doel was duidelijk. Restte de zoektocht naar een slagerij ter overname. Gildeslager Fred Duyndam was toen, we spreken over een kleine twee jaar geleden, al wel even in beeld. Maar aangezien Bram in Wanneperveen woont, was de afstand hem te groot. Via een omzwerving bij een andere slagerij, kwam hij vorig jaar toch weer bij Fred Duyndam terecht. „Er was direct een klik. Dat kan wel wat worden, dacht ik. En dat gevoel bleef tijdens de daaropvolgende gesprekken. Ik heb eerst een tijdje in de zaak meegewerkt. Dat was eind vorig jaar rond Kerst. Ik viel met mijn neus in de boter want deze drukke periode was de ideale periode om de zaak en de klanten te leren kennen.”
Verhuizen
Het beviel van beide kanten goed en begin dit jaar hakte Bram de knoop door om de zaak van Fred over te nemen. Er was alleen nog één ding: Bram woont in Wanneperveen en hij wilde eigenlijk heel graag eerst zijn huis verkopen. Dat bleek echter langer te duren dan gehoopt. Daarom neemt Bram de reistijd van ruim een uur nu voor lief. Hij hoopt een dezer maanden zijn huis alsnog te verkopen en naar de regio Wierden te verhuizen.
Samen met drie verkoopmedewerksters en oud-slager Jansen uit Almelo staat hij sinds gisteren in zijn eigen Gildeslager. Fred Duyndam werkt ook nog een paar uur in de worstenmakerij. ‘Een team van allemaal vakidioten’, zoals Bram het zelf omschrijft. Hij heeft er zin in. Op de vraag wat hij zoal in de winkel heeft, antwoordt hij: „We hebben prachtig vlees, onder meer van het wroetvarken wat erg lekker is. Ook hebben we Twents rundvlees, vlees van koeien die buiten in de kudde lopen. Verder hebben we eigen gemaakte droge worst, schouderham, achterham, Parmaham, Twents bakleverworst en erwtensoep. We gebruiken nauwelijks kruidenmixen, maar vooral pure kruiden zonder toevoegingen.”
Toekomstdromen
Op dit moment doet hij nog niet actief aan barbecues, catering en buffetten. Maar dat wil hij wel op gaan pakken. Ook denkt hij erover om, naast goed vlees, maaltijden aan te bieden. Hij heeft ideeën genoeg. „Je moet met de markt mee, gemak en gezondheid dient de mens.
Dat maakt het vak ook zo mooi: elke keer probeer je weer wat nieuws te bedenken, je probeert het en verfijnt het weer. Nu hebben we bijvoorbeeld biefstukspiesjes met zongedroogde tomaat, rucola en rauwe ham. Kleine proeverijen in de winkel zijn ook leuk bijvoorbeeld. Daarnaast zijn het de klanten waar ik het voor doe. Je maakt een praatje, je zorgt voor een mooi product en de mensen zijn blij.”
Je maakt een praatje, je zorgt voor een mooi product en de mensen zijn blij.
Bram Knol, Slagerij Bram Knol