Nieuws Actueel

Wietteelt is de nieuwe goudmijn

Nederlandse kennis over de glastuinbouw is miljoenen waard in de opkomende wietteelt in de VS. Nu steeds meer Amerikaanse staten hasj legaliseren, snakken wiettelers naar de beste technieken. "Dit is de nieuwe goudkoorts. En groen is het nieuwe goud”, zegt consultant Shane Hutto uit Colorado tegen BN/deStem.

Bart van Eldert 12 februari 2016

Wietteelt glasbouwbouw kansen

Op het visitekaartje van Shane en Samantha Hutto staat ‘Tuinbouw Oplossingen.’ Maar het logo van hun bedrijf laat niets aan het toeval over: een gestileerd wietblad in de Amerikaanse vlag. De 32-jarige adviseur is samen met zijn 28-jarige vrouw en businesspartner even vanuit de ‘States’ over in Nederland. Voor zaken met de vijf bedrijven die met hem in de wietkassen pionieren. En als opgeleid tuinbouwkundige voelt hij zich hier helemaal thuis.

Wandelend door het kassengebied in Aalsmeer wijst hij zo aan welke kennis er achter het glas zit.

Groene goudkoorts. Dat komt wat stoned over?"Ha! Dit is mijn American dream. Ik ben voor mijn vijftigste miljonair. Absoluut.”

Hoe dan?"Bij de goudkoorts werd je gegarandeerd rijk als je de schop en de zeef verkocht. Dat doen wij ook, samen met jullie bedrijven. Wij verkopen jullie technologie. Lichtsystemen, irrigatiemethoden, automatisering, duurzaamheid zonder pesticiden. Plus advies. Op school leerde ik al dat Nederland wereldleider is in deze hightechsector. Wageningen University is mijn walhalla.”

Jullie Amerikanen kunnen er niets van? "Vrijwel alle wiettelers zijn beginners. Ons bedrijf brengt als eerste kennis en ervaring uit de tuinbouw naar deze nieuwe markt. Dat scoort. Waar wiet legaal is, worden de wetten steeds strenger. Zo moet elke partij wiet op pesticiden worden getest.”

Hoeveel geld gaat er in om? "Alleen al in Colorado was de omzet vorig jaar zo’n vijfhonderd miljoen dollar, de helft meer dan in 2014. Wietteelt is in vier staten legaal voor medicinale dan wel recreatieve doeleinden. In Canada ook. Wij leveren elke maand een of twee projecten op. Van een lichtinstallatie tot een klus van twee jaar voor een kassencomplex."

Vijf Nederlandse bedrijven. Dat loopt niet storm? "Jullie wet is onduidelijk. Men aarzelt of dit nu onder het leveringsverbod zoals bij growshops valt. Bedrijven wachten af of beginnen een fabriek in Canada om zo gegarandeerd legaal in de VS te komen. Onnodig duur. Jullie overheid zit legale export in een groeimarkt dwars. Concurrenten aarzelen niet.”

Wie zijn dat dan? "China. Inferieure producten, dus ik moet er niets van hebben. Maar zo laat Nederland wel banen en belastingopbrengsten liggen. Heel gek voor de wereldleider in deze sector.”

Maar die wietkwekers waren toch criminelen? "Dat is een groot misverstand. Cannabisteelt is de strengst gereguleerde branche in Amerika. Elke maand sta ik wel ergens vingerafdrukken te geven. In de kas moeten overal camera’s hangen, zonder een blinde hoek. Alleen met een pas van de staat mag personeel of bezoek een bedrijf in. Enkel zonder strafblad krijg je zo’n pas. En de overheid pluist ook je financiën uit.”

Zelf nog tijd om er een op te steken?"Alleen waar het legaal is, zoals in Colorado.”