Nieuws Actueel

Wijchen denkt aan vrije koopzondagen

Leo Klaassen 13 januari 2016

Koopzondag Wijchen

Winkels in het centrum van Wijchen mogen vanaf volgend jaar mogelijk elke zondag open, meldt De Gelderlander. Volgens burgemeester Hans Verheijen stellen de ondernemers onderling het aantal koopzondagen zo goed vast, dat gemeentelijke beperkingen wellicht overbodig zijn.

Verheijen wil dat het Wijchense centrummanagement de ervaringen met de huidige regels op een rijtje zet en met hem deelt. Daarna hakt hij een knoop door over een nieuw voorstel aan de gemeenteraad. Ruim twee jaar geleden verruimde de gemeente Wijchen, na felle debatten tussen voor- en tegenstanders, het maximale aantal koopzondagen in het Wijchense winkelhart van tien naar achttien.

EvaluatieHet centrummanagement maakt sindsdien elk jaar een lijstje met de door de gezamenlijke winkeliers gewenste data. Vorig jaar waren dat er dertien, dit jaar twaalf. Het centrummanagement was er twee jaar geleden op tegen dat alle zondagen zouden worden vrijgegeven. Door het aantal dagen beperkt te houden, zouden meer winkels open zijn en de koopzondagen aantrekkelijk blijven voor het publiek. Op bijna alle winkelzondagen is er ook een evenement. Verheijen vermoedt dat regels vanuit de gemeente helemaal niet nodig zijn. "De ondernemers weten elkaar prima te vinden. Ik proef bij hen het geluid dat Wijchen eigenlijk één winkel is."

Volgens Otto van Verschuer, voorzitter van het centrummanagement, komt er snel een evaluatie. Het bestuur 'is er nog niet helemaal uit', waar het de koopzondagen aangaat, zegt hij. Hij wijst erop dat het aantal koopzondagen destijds niet voor niets is beperkt. Hij wil niet dat winkeliers gedwongen worden elke zondag te openen, terwijl ze te weinig omzetten: "Je kunt je afvragen of je slachtoffers wilt laten vallen, om de boel daarna toch weer met regels te repareren."

Overigens mogen winkels in Wijchen buiten het centrum wel elke zondag open.