Nieuws Actueel
Wijkbakkerij met internationale klantenkring
De officiële opening is nog niet geweest. Maar bij Nablus Sweets, een Arabische bakkerij in de Arnhemse Van Lawick van Pabststraat, lopen de zaken al lekker. De Gelderlander sprak met het echtpaar.

Sandra Jansen (43) en haar man William Alfarhat (46) uit Arnhem hebben geen ervaring in de bakkerswereld, maar dat belet Alfarhat niet geregeld in de bakkerij te staan. Hij komt uit Jordanië en heeft daar de originele recepten leren kennen.
Smaken van thuisDe toonbank achter het kleine winkeltje, dat in juni startte, staat vol zoete Arabische specialiteiten voor bij de koffie, thee en het dessert. Van Arabische petitfourtjes tot de roomachtige Saiabiyat cakejes en koekjes met sesamzaadjes en gehakte pistachenoten. Alles handgemaakt. Jansen: "We willen kwaliteit. Onze twee uit Syrië afkomstige bakkers kennen - zoals de klanten het noemen - 'de smaken van thuis.'''
BaklavaWijkbewoners van alle culturele achtergronden weten het bakkerszaakje te vinden, bijvoorbeeld voor de baklava. Alfarhat: "Die van ons, met cashewnoten of pistache, is anders dan de Turkse. Het is luchtiger, minder zoet en valt minder snel in elkaar. Het moet er mooi uitzien, anders bestellen mensen het minder snel." De zorg en aandacht voor de producten wordt gewaardeerd. Alfarhat: "We zijn de enige bakkerij in Arnhem - en ik denk ook in Gelderland -, die de producten zelf bakt en niet uit de fabriek haalt. Uit heel Nederland, van Groningen tot Vlissingen, komen mensen daarvoor naar onze bakkerij.''
UitbreidingAlfarhat en Jansen willen graag uitbreiden. Sinds half augustus staan ze op de drukbezochte markt in Beverwijk en een nieuwe winkel in Enschede is al in voorbereiding. Daarnaast hebben ze plannen voor bakkerijen in Utrecht, Amsterdam en Den Haag. In Arnhem wil Alfarhat een klein fabriekje beginnen als het zo goed blijft gaan. "We willen leer- en werkplekken bieden, mogelijk in samenwerking met de Rijn IJssel vakschool in Wageningen. We denken een mooie bijdrage te kunnen leveren aan de werkgelegenheid."
Geheim receptIn de mogelijke fabriek is ruimte voor 25 à 30 medewerkers, het liefst parttimers. Een Arabische achtergrond is niet nodig voor het bakkerijwerk. "De recepten zijn geheim, maar te leren." Een van die recepten is kanafé, een gebakje met kaas en stroop, dat vaak als dessert wordt gegeten. Alfarhat: "Het komt uit het van oorsprong Palestijnse stadje Nablus, waar mijn ouders zijn geboren. Daarom hebben we onze bakkerij deze naam gegeven. Nu maken we het dus in Arnhem, maar wel met machines uit het Midden-Oosten en zo veel mogelijk volgens het originele recept."
Internationale ambitiesDe authentiek Arabische smaken blijven hun inspiratie. Buitenlandse klanten, onder wie veel Belgen en Duitsers, moeten het tot nu toe doen met een webwinkel. Er zijn nog geen concrete plannen voor echte winkels over de grens. Alfarhat: "Maar als er een kans komt, grijpen we hem." Het adres van de webwinkel is nablussweets.eu. Informatie is daar te vinden in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.
Gerelateerde artikelen:
Pepernoten van Pieterse vliegen over de toonbankBroodoorlog in RoggelAchterhoekse theebeschuit, nu gemaakt in Twente