Nieuws Actueel

'Wijn is puur natuur het lekkerst'

Wijngaard VieVinVjenne in Vriezenveen zit in een 'flow'. In april gaat hun nieuwe puurnatuurwijn in de verkoop en ook wordt er hard gewerkt aan een nieuwe schuur, waarin wijnproeverijen en workshops worden gegeven.

Van onze redactie 14 maart 2016

Wijn bert kamp

Wat begon als een hobby in hun vorige woonplaats Wierden is inmiddels uitgeroeid tot een dagtaak voor Marcel en Hermien Oude Booijink uit Vriezenveen. Toen zij in 2007 verhuisden naar het ouderlijk huis van Hermien aan de Vosmaatweg 4, hadden zij de mogelijkheid om de droom van hun eigen wijnboerderij te realiseren.

"We hebben de gok genomen en het heeft goed uitgepakt", stelt Marcel Oude Booijink. "De verkoop gaat goed en dat is niet alleen hier. Ook in het westen van het land wordt enthousiast gereageerd op onze wijn. We zijn de afgelopen tijd in Amsterdam en Den Haag geweest met onze wijnproeverij. Volgende week staan we ook weer gewoon in Vriezenveen op de boerenerfmarkt."

Biologische wijn"We waren altijd al erg geïnteresseerd in wijn en dan met name in biologische wijn", vertelt hij. "We maakten notities van wijnen die we lekker vonden en zochten dan ook precies uit waar die wijn vandaan kwam. Daar maakten we dan helemaal een studie van. Wat dat betreft zijn we wel echt liefhebbers van goede wijn", stelt Marcel Oude Booijink. Om er daarna meteen aan toe te voegen: "Dat betekent niet dat we alcoholisten zijn. Eén glas is gewoon lekker."

Het verschil tussen 'gewone' wijn en natuurlijke wijn is volgens de eigenaren van VieVinVjenne duidelijk te proeven. "Ik vind het ook echt lekkerder. Je smaak wordt er ook echt anders van. Toch drink ik ook nog steeds wel wijn uit de supermarkt op feestjes, hoor. Het is interessant om verschillende soorten wijn te proeven", vindt Hermien.

VisieToen het stel besloot de stap te wagen en hun eigen wijngaard te beginnen, waren ze het gelijk eens over hun visie. Vanaf het begin hebben ze helemaal geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. "Wij doen alles op natuurlijke basis. Ziektes proberen wij met kruiden te bestrijden, waardoor de plant zelf ook veel sterker wordt. Als de plant niet bespoten wordt, maakt het namelijk eigen afweerstoffen aan", aldus Marcel Oude Booijink. "Wij doen dat omdat wij denken dat het gezonder voor je is. We letten ook heel erg op ons eten, dat doen we het liefst ook natuurlijk", vult zijn vrouw Hermien aan.

RisicoHet niet gebruiken van chemische middelen brengt ook risico's met zich mee. In 2014 heeft het stel vrijwel geen oogst gehad. "Dat kost veel geld, maar als je het eenmaal op de natuurlijke manier doet, dan moet je ook consequent blijven. Het is dan gewoon pech. Gelukkig was 2015 wel een goed jaar, waarvan we in april onze nieuwe witte wijn beschikbaar hebben. Het duurt nog een jaar tot de rode wijn en port uit dat jaar in de fles kunnen", licht hij toe.

DrukteDie wijnflessen moeten deze zomer keurig tentoongesteld staan in de nieuwe verkoopruimte van VieVinVjenne, waar nu nog hard aan wordt gewerkt. "Marcel is er echt flink druk mee. De afgelopen maanden zijn alle planten op het land van 2,5 hectare gesnoeid. Nu heeft hij net wat tijd om dit gebouw af te maken voordat de zomerdrukte begint. In het begin combineerde hij dit werk met zijn baan in het onderwijs, maar dat was niet meer te doen", aldus Hermien.

Naast een verkoopruimte is er in het gebouw ook ruimte voor de productie van wijn, workshops en proeverijen. "Die gasten ontvingen we eerder altijd in onze woonkeuken, maar op een gegeven moment werd dat te veel. Vanaf de zomer kunnen we ze ontvangen in onze mooie nieuwe schuur."

Foto: Bert Kamp