Nieuws Actueel
Wijntje in boekenwinkel is straks heel gewoon
Een kapper die z'n klant een glaasje whisky inschenkt of de koffieverkoper die een sherryproeverij houdt. Alphen wil meedoen aan een proef die dergelijke combinaties mogelijk maakt. 'De Drank- en Horecawet moet worden versoepeld.' Dit bericht het AD vrijdag.

Het is nog altijd verboden: de combinaties van bijvoorbeeld een chocolaterie waar een likeurtje bij de koffie wordt geschonken, een café waar ook kunstwerken te koop worden aangeboden, een kledingverkoper die een alcoholisch drankje schenkt aan zijn klant, een slijter die een wijnproeverij wil gaan organiseren of een boekhandelaar die wijn wil schenken bij een boekpresentatie of een signeersessie.
Het is enigszins uit de tijd, meent de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Die begint daarom binnenkort met een proef van een jaar om die combi's mogelijk te maken. De gemeente Alphen heeft zich daarvoor opgegeven en zoekt nog enkele ondernemers die mee willen doen.
Het gaat om vier verboden: het schenken van alcohol in een winkel, het organiseren van een proeverij van alcoholische dranken, het verkopen van producten in een horecagelegenheid en de verkoop van alcohol in winkels.
Het doel van de proef is om deze vier verboden in de dagelijkse praktijk op 'nut en noodzaak te onderzoeken', zegt Pieter Verhoeve, burgemeester van Oudewater én voorzitter van de VNG-commissie die het onderzoek laat verrichten door Bureau Berenschot. ,,De drank- en horecawet wordt misschien wel veel te rigide uitgevoerd. Die is niet meer van deze tijd,'' zegt Verhoeve: "Die wetten stammen nog uit het begin van de vorige eeuw. Het is duidelijk dat de consumenten in deze tijd andere eisen stellen en ondernemers daarop in willen spelen."
InventariserenDe resultaten van de proef wil Verhoeve gebruiken als VNG-inbreng bij de evaluatie van de Drank- en horecawet die volgend jaar plaatsvindt. Het komend jaar wordt gebruikt om te inventariseren waar ondernemers en de gemeente onder meer tegen aanlopen. Zijn winkeliers wel capabel om drank te verkopen, zien horecabazen deze middenstanders als concurrenten?
Gemeenten zijn wel belast met het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet, maar constateren tegelijkertijd steeds vaker maatschappelijke omstandigheden die niet meer lijken te passen binnen de wet.
De Alphense horecaondernemer Rene van Rutten van Alle Hens in de Julianastraat denkt niet dat de boekhandelaar ineens een grote concurrent van hem gaat worden. "Welnee. Die combinatie is juist leuk, het komt het ondernemerschap in een straat als deze alleen maar ten goede", zegt Van Rutten. "Ook Edwin de Leeuw van Simon Lévelt ziet mogelijkheden."
Horeca niet bang voor concurrentie
De gemeente hoopt dat de proef een duidelijk beeld oplevert van gewenste of ongewenste situaties van mengvormen van horeca en retail in Alphen. De proef, die een jaar duurt, richt zich op allerlei hedendaagse 'manieren van winkelen en uitgaan', zegt Verhoeve.
Koninklijke Horeca Nederland in Woerden doet ook mee. Joris Prinsen van de horecabond zegt het belangrijk te vinden dat twee kanten van de medaille worden belicht: die van de middenstander en die van de horeca-eigenaar.
"Nu mogen horecaondernemers geen producten verkopen. Maar het is toch aardig als een restauranthouder in het Groene Hart die werkt met streekproducten, deze ook zou kunnen verkopen? De markt moet hier leidend in zijn, uiteraard zonder dat de wet- en regelgeving in het geding komt", zegt Prinsen.
ChampagneOmgekeerd kan hij zich goed indenken dat een bruidsmodezaak ook champagne zou willen schenken aan toekomstige echtelieden. "Zo'n ondernemer moet dan uiteraard wel de benodigde tapvergunningen hebben."
René van Rutten, horecaondernemer in de Alphense Julianastraat, verwacht geen grote concurrentie. "Misschien ga ik m'n glazen wel verkopen", zegt hij lachend. "Ik heb er nog niet over nagedacht. Ik hou het voorlopig maar bij m'n tap."
Edwin de Leeuw van koffiehandel Simon Lévelt ziet meteen mogelijkheden. "Zeker mijn zaak leent zich uitstekend voor proeverijen van koffie en sherry. Het gaat meer en meer om beleving. Klanten willen ruiken, aanraken en proeven. Dat komt binnen handbereik."