Nieuws Actueel

De Wilgenweard in Nijverdal viert 15-jarig jubileum

Vijftienjarige De Wilgenweard in Nijverdal is continu bezig met vernieuwing van aanbod aan activiteiten.

Ronald Vrugteman | Foto: Bert Kamp 28 april 2016

Wilgenweard 15 jaar bert kamp

>>>Lees het volledige interview in de Twentsche Courant Tubantia.

In het eerste jaar van de 21e eeuw begon de bouw en een jaar later stond het Nijverdalse activiteitencentrum De Wilgenweard er, aan de oever van de Regge en op loopafstand van de Sallandse Heuvelrug. Een betere locatie is nauwelijks denkbaar voor de onderneming van het echtpaar Marian Freriks en Herman Pronk. En dat bleek ook wel, want in vijftien jaar heeft De Wilgenweard zich ontwikkeld tot een toonaangevend bedrijf op het gebied van sportieve activiteiten. Toch heeft het bedrijf ook een flinke dip gekend, maar daarover later.

VernieuwingDe kracht en tevens de noodzaak bij een bedrijf als De Wilgenweard ligt in de constante vernieuwing. Marian Freriks, die vooral verantwoordelijk is voor de public relations en marketing: "Je product telkens vernieuwen is pure noodzaak om te zorgen dat je in de markt blijft. Er zijn natuurlijk wel de blijvers, zoals kanovaren en mountainbiken, maar dat gebeurt overal en dus zul je scherp moeten zijn op ontwikkelingen in de leisuremarkt en de elementen eruit moeten pikken die passen bij je bedrijf."

Escape roomDat De Wilgenweard constant op zoek is naar vernieuwing werd de afgelopen jaren weer heel duidelijk. In 2014 openden ze één van de eerste escape rooms in Oost-Nederland. Het bleek een schot in de roos, al meer dan negenhonderd groepen lieten zich vrijwillig een uur opsluiten in een nagebouwde bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Door raadsels op te lossen en codes te kraken moeten groepen binnen 60 minuten ontsnappen. In mei opent De Wilgenweard zelfs de tweede escape room, een mysterieuze Gentlemen's Room.

UniekMaar vernieuwing zit hem niet alleen in losse activiteiten. "Wat De Wilgenweard, vinden wij, zo uniek maakt is dat het een groepsaccommodatie is waar je alles onder één dak vindt: sportieve activiteiten, personeelsfeesten en bedrijfstrainingen, maar ook trainingskampen, familieweekenden en schoolkampen. We bieden al deze groepen complete programma's, maar ook een hotelkamer, goede maaltijden en een sportcomplex, water, heuvels en bossen om de hoek. En of de groep nu bestaat uit twee of tweehonderd personen, het contact met hen is voor ons altijd even leuk en bijzonder."

DalenEchter, ondanks continue vernieuwen zagen Marian en Herman de omzetcijfers dalen. Aan de activiteiten, zoals de escape room en de spellen Wie is de mol en Expeditie Robinson, lag het niet. Ze hadden wel een vermoeden waar het aan schortte. Waarschijnlijk sloten de identiteit en uitstraling van het bedrijf niet voldoende aan bij de doelgroep. Om dat echt te kunnen vaststellen schakelden ze experts van de brancheorgansatie voor recreatieondernemers Recron in en gingen werken met leisureleefstijlen, waarbij door middel van kleuren de verschillende leefstijlgroepen worden gedefinieerd.

Uitstraling"Onze website en uitstraling waren 'rustig groen', terwijl we als bedrijf, inclusief ons team, 'uitbundig geel' zijn. Actief, sportief, gezellig en verrassend zijn de kernwoorden die passen bij De Wilgenweard. We richten ons op groepen en dat zag je in de oude situatie onvoldoende terug. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een compleet vernieuwde site met een bij de doelgroep aansluitende huisstijl en een nieuwe beeldbank. Daarin komen alleen foto's voor met groepen mensen. En ook in onze nieuwe inrichting ligt de nadruk op 'samen'. En het werkt, want de omzetlijn wijst weer duidelijk naar boven", aldus Marian Freriks.

ConcurrentieMet de focus op de doelgroepen blijven zij en Herman vernieuwend bezig en dat moet ook wel, want de concurrentie groeit en zit niet stil. "Maar met ons concept, de prachtige locatie, ons enthousiasme en dat van onze medewerkers kunnen we de concurrentieslag aan", aldus Herman Pronk.