Nieuws Actueel

Willem Vermeend: Deze 3 digitale kansen moét de mkb'er grijpen

Stilstand is niet langer achteruitgang, maar ondergang, zegt internetondernemer en oud-minister Willem Vermeend. Vermeend spreekt woensdag tijdens de Week van de Ondernemer in Zaandam. Hij noemt drie kansen in de digitale economie die je als mkb'er beslist moet grijpen.

Bram de Vrind | Foto's: Congres in beeld 15 november 2016

Willem vermeend mkb kansen digitale economie 1065

Nederland transformeert razendsnel in een digitale economie. Technologie wordt de aanjager van economische groei, aldus oud-minister, buitengewoon hoogleraar én internetondernemer Vermeend. Het bedrijfsleven moet volgens Vermeend rekening houden met drie ontwikkelingen. "Anders besta je over vijf jaar niet meer."

1. Digitalisering van productie- en bedrijfsprocessen. Hoe krijg ik papier de deur uit?

2. Nieuwe technieken. Zoals 3D printen, internet of things (IOT), kunstmatige intelligentie, Big Data en robottechnologie.

3. Het nieuwe klimaatverdrag van Parijs. De komende decennia wordt 13.000 miljard geïnvesteerd in klimaatoplossingen. Speel daarop in met nieuwe producten en diensten en zorg dat je zelf als bedrijf ook klimaatvriendelijk bent. Bedrijven met een lage CO2-uitstoot hebben een beter imago, zijn interessanter voor investeerders en aantrekkelijker voor talent, aldus Vermeend. Steeds meer talentvolle studenten gaan voor klimaatvriendelijke bedrijven. Multinationals in de fossiele industrie als Shell hebben daar al last van.

Stel: ik ben mkb'er en wil met nieuwe technologie aan de slag. Waar moet ik beginnen?

"Ga aan de keukentafel zitten en werk het lijstje af. Kan ik productie- en bedrijfsprocessen digitaliseren? Kijk naar je website: is die up to date? De meeste mkb'ers hebben een website die stamt uit de Middeleeuwen, met pagina's die niet goed worden weergegeven op je mobiel. Dan check je: kan ik mijn inkoop- en verkoopprocessen digitaliseren? Alles waarvoor je nu papier gebruikt, moet digitaal."

"Volgende punt op de lijst: welke technologische ontwikkelingen zijn interessant voor mijn bedrijf? Kan ik iets met 3D printen, met Big Data, kunstmatige intelligentie, met robots, kan ik mijn CO2-uitstoot omlaag brengen? En kijk vooral naar IOT: de meeste mkb'ers kunnen hierop inspelen. Doe je dat niet, dan word je weggeconcurreerd."

Wat kan bijvoorbeeld kookwinkeleigenaar Max met IOT?

"In de Verenigde Staten zijn barbecues en ovens die je op afstand kunt aansturen een hit. De barbecue zorgt voor een perfecte garing van het vlees, de hitte wordt geregeld dankzij een kookrecept op je smartphone. Ook voor bakovens heb je die mogelijkheid. Razend interessant voor Max."

Technologische ontwikkelingen maken banen overbodig. Waar blijft het personeel?

"Je moet je personeel niet naar huis sturen, maar omscholen. Zodat ze met technologie als IOT kunnen omgaan en je omzet vergroten. Het mes snijdt aan twee kanten. Met IOT kun je kosten besparen, maar ook nieuwe producten en diensten ontwikkelen."

Wat is volgens u het beste voorbeeld van een bedrijf dat de omslag heeft gemaakt?

"VDL is een fantastisch bedrijf dat constant in de toekomst kijkt. Toen ze Nedcar in Borne kochten, stond die fabriek op omvallen. Nu is het een paradepaardje. VDL heeft de hele fabriek gerobotiseerd. Zonder had Nedcar het niet gered. Stilstand is niet langer achteruitgang, maar ondergang."

Gerelateerde artikelen:

Laat je inspireren tijdens de Week van de OndernemerVideo: topsprekers Week van de Ondernemer EindhovenHet vitaalste bedrijf van NederlandKanshebbers op Amsterdamse Ondernemersprijs