Nieuws Actueel

Windmolengekte goed voor de werkgelegenheid

De toename van windmolens op de Noordzee is goed voor de maakindustrie in het Rijnmondgebied. Sif Group, bouwer van stalen monopiles - de fundering van de windmolen - laat om die reden een enorme productie- en coatinghal neerzetten op Maasvlakte II om aan de vraag te kunnen voldoen.

Eduard Voorn | Foto: Annemiek Mommers 19 december 2016

Jan Bruggenthijs

Terwijl Jan Bruggenthijs, directeur van Sif, bezig is met uitleggen hoe een monopile van 80 meter wordt gebouwd, zijn aanneemploegen op het enorme terrein van 42 hectare hard aan het werk.

De mensen van Sif - een bedrijf met een omzet van 205 miljoen euro in de eerste helft van 2016 - lassen, terwijl bouwvakkers de hallen en zeekade nog aan het afbouwen zijn. De kade is overigens nog niet geheel klaar als eind december het eerst jack-upschip een lading monopiles komt halen. In de zomer van 2017 moet de kade van 460 meter klaar zijn. Deze eerste lading wordt verscheept naar het Galloper-windpark aan de oostkust van het Verenigd Koninkrijk, waaraan Sif 54 palen levert.

Rooskleurig

Jans orderboek is gevuld tot begin 2018 en de jaren daarna zien er ook al rooskleurig uit. Terwijl in de offshore-industrie het laatste jaar honderden banen verloren zijn gegaan als gevolg van de lage olie- en gasprijs, is hij juist op zoek naar nieuwe mensen. Hij durft te investeren in een nieuwe assemblagehal op Maasvlakte II en heeft daarvoor zeker de komende maanden tientallen technici, onder wie lassers nodig. De investeringen, om de vraag aan te kunnen, zijn enorm, richting de 90 miljoen euro. De productie van de enorme ringen waaruit uiteindelijk de funderingspalen worden gelast, gaat met 30 procent omhoog. Deze worden gemaakt in de Sif-fabriek in Roermond en per binnenvaartschip naar Rotterdam gevaren.

Tweede productielijn

,,Op dit moment lassen en coaten wij hier in Rotterdam twee monopiles per week. Om de vraag aan te kunnen, gaan we over naar de drieploegendienst en komt er een tweede productielijn. Dan kunnen we vier palen per week fabriceren.''

Een deel van de tientallen miljoenen euro's investeert het bedrijf in het robotiseren van het laswerk. In de hal staan enorme lasinstallaties die het grote werk doen. ,,Onze lasinstallaties hebben we allemaal zelf ontwikkeld. De installatie met vier laskoppen draait om de monopile heen. Elke las wordt minutieus gecontroleerd en voor de afnemers gedocumenteerd. Elke paal die we maken is op die manier uniek.''

sif-group.com

'Om de vraag aan te kunnen, gaan we over naar de drieploegendienst'