Nieuws Actueel

Streekproductenshop populair bij Woerdenaren

Arnold de Valk | Foto: Rianne den Balvert 8 februari 2016

Regiowinkel het groene hart Mariette Kooijman Woerden

Regiowinkel Het Groene Hart is druk op zoek naar nieuwe soorten streekproducten. Maar het vinden van de producenten daarvan is soms lastig, meldt het AD.

"Er staat Woerden op, leuk." Matthijs Kortlever koopt een potje honing bij de regiowinkel Het Groene Hart in Woerden. De winkel heeft alleen maar producten die gedeeltelijk of helemaal zijn geproduceerd in het Groene Hart. Sinds vorige maand is de Het Groene Hart samengevoegd met de toeristenwinkel TIP, in de Woerdense bibliotheek. Kortlever overweegt om de honing in bulk aan te kopen en als relatiegeschenk aan te bieden voor zijn bedrijf.

E-nummersMariëtte Kooijman, die onder meer de spullen inkoopt voor de winkel, heeft wel een verklaring voor de populariteit van streekproducten. "Gezond eten is in", zegt ze. "Producten uit de regio hebben geen toevoegingen en geen E-nummers. Ze worden meestal ambachtelijk bereid. Ook zie je steeds meer verhalen in de media over bijvoorbeeld vlees met salmonella. Een andere reden is dat onze klanten ondernemers in de regio willen steunen." Producten waarvan álle ingrediënten uit de regio komen, hebben een speciale zegel.

Het eten wordt niet alleen door lokale bedrijven, maar ook door hobbyisten gemaakt. Twee van de bieren in de winkel bijvoorbeeld zijn van een lokale brouwer.

TomatensausWat mist Kooijman nog in haar winkel? "We hebben maar één soort wijn. Maar ook is er vraag naar likeurtjes, popcorn en gedroogde kruiden." Eigenlijk alle luxeproducten. Alleen zuivel - op de kaas na - heeft het nooit echt goed gedaan in de winkel. Er wordt veel gekocht als cadeautje, en dan doet een fles wijn het beter dan een pak melk.

Het liefste zou Kooijman regionale tomatensaus verkopen. Maar bij de tomatenkwekers in het Groene Hart ving ze bot. "Ze verkopen alleen maar aan grote fabrieken. Het zou geweldig zijn als iemand in de regio die tomaten opkoopt er iets moois mee zou doen."

TrendInmiddels acht supermarkten kopen de producten van de regiowinkel op. De Jumbo aan de Molenvlietbrink heeft een speciale afdeling gemaakt met lokale wijn, bier en mosterd.

Afdelingsleider Alex Kasius vertelt: "Er zitten hiernaast drie bejaardenflats. Steeds meer van die bewoners vroegen aan ons of wij ook streekproducten hadden. We hadden nog wat ruimte over waar die konden staan. Of we te maken hebben met een trend? Ik denk het wel. We verdienen aardig bij."