Nieuws Actueel

Winkelcentra Leidschendam Voorburg krijgen facelift

Jacq Cornelissen weegt zijn woorden, maar schuwt boude uitspraken niet. De winkelcentra Damcentrum Leidschendam, Julianabaan Voorburg en het Huygenskwartier (Oud Voorburg) hebben ‘een prachtige toekomst’. En daar doet de renovatie en uitbreiding van Leidsenhage niets aan af, vertelt hij aan het AD.

Carel Goseling 26 februari 2016

Jacq Cornelissen

Cornelissen (55) is sinds medio 2015 centrummanager in Leidschendam Voorburg. Hij dient de winkeliers en ondernemersfondsen in Damcentrum, Julianabaan en Huygenskwartier te steunen en te stimuleren in hun ontwikkeling.

De Limburger heeft er lol in. Hij roemt de ‘heel aparte sfeer’ in het Damcentrum, en de Herenstraat in het Huygenskwartier noemt hij ‘geweldig.’ Op de Julianabaan ziet hij ‘voldoende vuur’ bij de ondernemers om het winkelcentrum een facelift te geven. “De vier centra, inclusief Leidsenhage, hebben bestaansrecht. Ze vullen elkaar aan. De Julianabaan is een ‘gemakscentrum’ voor de snelle boodschap. Het Huygenskwartier kent zo’n 80 kleine zelfstandige winkeliers. Geen ketens, dat is uniek in Nederland. Met twee musea, parken en de Vliet. Damcentrum is gericht op de wijken eromheen, maar ook op genieten aan de Vliet bij het sluiscomplex.”

Winkelparadijs “Leidsenhage wordt voor een paar honderd miljoen euro opgeknapt. Dat wordt een winkelparadijs in deze regio, gericht op funshoppen. Waar je twee, drie uur rondloopt, iets eet en naar de bioscoop gaat. Leidsenhage zal mensen naar de gemeente trekken, maar tijdens de verbouwing zullen ze naar andere winkelcentra gaan. Er ontstaat een soort kruisbestuiving.”

Cornelissen sluit zijn ogen niet voor de leegstand in Damcentrum en delen van de Herenstraat. In het eerste geval schrijft hij die toe aan vertraging bij de woningbouw in de omgeving en de hoge huur die de eigenaar van de winkelpanden vraagt. Een huur die hij vooralsnog niet wil verlagen. In de Herenstraat is de leegstand al veel minder dan een jaar geleden, stelt de centrummanager. Hij maakt zich daar geen grote zorgen over.

“De winkelleegstand in Nederland is gemiddeld twaalf procent. Dat percentage stijgt. Wij zitten nu op acht procent en bij ons daalt de leegstand. Bij het Damcentrum komt nog een nieuwe haven. Aan de oostkant van de Sluis komt nieuwe bedrijvigheid. Er zouden wat meer zaken kunnen komen voor dagelijkse behoeften en iets qua mode. Pop-upstores ook. Ik hoop dat de eigenaar gaat meewerken. Dat baart me wel zorgen.”

Gedateerd “In het Huygenskwartier moeten ze inzetten op service. De Julianabaan is nu wat gedateerd. Maar de ondernemers daar willen het centrum upgraden. Een facelift geven. Begin april moeten de plannen daarvoor rond zijn. Ik heb er alle vertrouwen in. En kijk ook eens naar de trend dat internetwinkels nu echte winkelpanden gaan openen. Klanten willen toch een gezicht zien.”

Zijn eigen contract loopt nog tot medio 2017. Tegen die tijd wil hij soepeler regelgeving, waar nu in het Huygenskwartier mee wordt proefgedraaid, ook elders ingevoerd hebben. Zoals het mengen van retail en horeca, minder strikte regels voor gevelreclame of markiezen en een jaarkaart voor evenementen in plaats van een vergunning per keer. “Ik geloof erin. We zijn er nog niet, maar ik ben best positief.”