Nieuws Actueel

Winkelcentrum Dieren ontruimd na vondst asbest

Er komt mogelijk een strafrechtelijk onderzoek naar het 'onprofessioneel verwijderen' van lichtbakken op luifels van diverse winkels op het Callunaplein in Dieren, meldt De Gelderlander.

Niek Verhoeven | Foto: Marc Pluim 14 maart 2016

Winkelcentrum Dieren

Zaterdag kwamen asbestdeeltjes vrij bij die werkzaamheden, waardoor het plein onmiddellijk afgesloten moest worden en winkelend publiek het terrein moest verlaten. "Dat is een protocol. Een voorbijganger trof asbest aan toen de lichtbakken nogal wild van de luifel werden gehaald. Dan moet het winkelpersoneel op advies van de arbeidsinspectie het pand verlaten", zegt burgemeester Petra van Wingerden van de gemeente Rheden.

Volgens haar was al langer bekend dat er asbest zat. Desondanks was er geen gevaar voor de volksgezondheid. Van Wingerden: "Het is nu aan politie en justitie om aan te geven of het strafrechtelijke gevolgen heeft."

Niet gewaarschuwdOndernemers rond het Callunaplein kregen onlangs de opdracht de lichtbakken zelf te (laten) verwijderen in aanloop naar renovatie van de luifel. "Maar ze zijn niet gewaarschuwd dat er bij het verwijderen van die lichtbakken asbest kon vrijkomen", zegt Ben Denekamp, voorzitter van Ondernemersvereniging Centrum Dieren.Uit onderzoek moet nog blijken of de pandeigenaar aansprakelijk gehouden kan worden voor de schade.

In de nacht van zaterdag op zondag werd ook in de winkels onderzoek gedaan naar de mogelijke verspreiding van asbestdeeltjes. Daarbij werd niets aangetroffen, zodat een groot deel van de winkels vrijgegeven kon worden. Vandaag volgt het laatste deel, waarna vanmiddag alle winkeliers hun deuren weer kunnen openen. Ook worden vandaag de hekken rond het parkeerterrein verwijderd.

Omwonenden bleven lang in onzekerheid over de gebeurtenissen. "We kregen pas gisterochtend een brief van de gemeente dat we gewoon ons huis in konden", zegt Mirthe Stavast. Zij woont boven de winkels. "Gelukkig bleef iedereen rustig. Ik zag politie zonder mondkapjes lopen. Dan weet je dat het wel meevalt."