Nieuws Actueel

Winkeldief gaat vrijuit, winkelier boos

Rolf Bosboom 5 januari 2016

Winkeldief 2

Winkeleigenaar Reinier de Waal snapt er niets van, meldt PZC. Zijn alerte medewerkers wisten zondagmiddag een winkeldief op heterdaad te betrappen, maar de politie kon weinig anders doen dan de boosdoener te laten gaan.

De vermeende dief was immers de kassa nog niet gepasseerd en dus was er formeel gezien nog geen sprake van diefstal. Het gebeurde tijdens koopzondag in kledingzaak Jack & Jones op de Markt in Middelburg. Een man nam twee broeken en een shirt mee de paskamer in. Het winkelpersoneel zag dat hij zijn trainingsbroek over een van de nieuwe spijkerbroeken aantrok. Bovendien probeerde hij de alarmlabels door te knippen.

OnbegrijpelijkDe winkelmedewerkers spraken de man aan en belden de politie. Die was snel ter plaatse, maar zei niet tot aanhouding te kunnen overgaan, omdat de verdachte de kassa nog niet was gepasseerd. Onbegrijpelijk, vindt Reinier de Waal. "De politie heeft zelf nog het kniptangetje in de paskamer gevonden. Dat zijn toch geen attributen die in een winkel thuishoren. Ben je dan aan het winkelen of aan het stelen?"

De Waal vindt de gang van zaken onverteerbaar, omdat de ondernemers een harde strijd voeren tegen winkeldiefstal. "We zijn daar constant mee bezig, onder meer door elkaar te waarschuwen via groepsapps. Als de politie er dan vervolgens zo mee omgaat..."

JuridischPolitiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer zegt zich de teleurstelling en frustratie van de winkelier goed te kunnen voorstellen. "Maar met een goede advocaat komt de verdachte ermee weg. Strikt juridisch gezien moet iemand de kassa zijn gepasseerd voordat er sprake is van diefstal. Het recht is soms wel eens krom."