Nieuws Actueel

Winkelen in Amsterdam kan straks ook 's nachts

Marko de Haan, Jarl van der Ploeg 8 januari 2016

Winkelstraat Amsterdam openingstijden

Vierentwintig uur per dag winkelen, zeven dagen per week. In het centrum van Amsterdam is dat binnenkort mogelijk dankzij een proef waarbij de winkelsluitingstijden volledig los worden gelaten, meldt De Volkskrant. De verkoop van alcohol blijft na tien uur wel verboden. Winkels daarmee mogen de komende twee jaar zelf bepalen wanneer en tot hoe laat ze open zijn.

"Ik spreek weleens met kleine winkeliers die last hebben van concurrerende internetwinkels", zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte, uit wiens koker het idee komt. "Die zijn altijd open, zeggen ze. Dat zou ik ook weleens willen proberen. Aan de andere kant kan het ook handig zijn voor een ambulancebroeder, een bouwvakker of iemand die toevallig laat thuiskomt van een feestje. Bovendien: als winkels langer open zijn, levert dat extra banen op, dus waarom zou je het niet doen?"

"Aanbod schept vraag, zeker in het succesvolste gebied van Amsterdam", zegt directeur Hans van Tellingen van Strabo, een vastgoedinformatiebureau dat met behulp van camera's passantenonderzoek doet. Zodra winkels open blijven, zal de consument daar volgens hem vanzelf op afkomen - iets wat je eerder al zag bij de introductie van koopzondagen.

Wel is het een plan dat volgens Van Tellingen enkel levensvatbaar is in de vijf grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven), waar het in de winkelstraten nog goed gaat. Kleinere stadscentra zullen waarschijnlijk weinig profijt hebben van extra uren. Toch wordt er ook in kleinere steden om een verruiming van de openingstijden gevraagd. Zo willen winkeliers in Woerden ook zelf hun openingstijden bepalen, bleek eerder deze week uit een enquête van het AD.