Nieuws Actueel

Winkelhart Oosterbeek moet indikken

Het winkelhart van Oosterbeek moet indikken. De gemeente Renkum wil af van het lange winkellint langs de Utrechtseweg. Resultaat moet een compacter centrum zijn, waar publiek niet alleen boodschappen doet, maar het ook aangenaam vindt om te winkelen. Zowel Oosterbekers zelf, als inwoners van omliggende plaatsen zoals Arnhem, zo schrijft De Gelderlander.

Suzanne Huibers 22 juli 2016

Winkelen 1065 3

Wie nu alle winkels - volgens de Kamer van Koophandel zijn het er 22 - in Oosterbeek langs wil, moet een eind lopen. Langs de Utrechtseweg bijna 800 meter, langs de Weverstraat naar beneden 400 meter. Renkum heeft Van der Leij Vastgoed ingeschakeld om met een visie op het Oosterbeekse winkelhart te komen. Daar werkt het adviesbureau nu aan. "We moeten winkeliers aan de Utrechtseweg voorbij de Weverstraat verleiden om te verhuizen", zegt Hielke Jan van der Leij. "Zij zouden een plek moeten krijgen aan de noordkant van de Utrechtseweg, zodat je aan twee kanten van de weg winkels krijgt." Hij zoekt om, en ook ín het gemeentehuis naar ruimte. "Al willen we het gemeentehuis graag zo behouden. Het is een monument. We denken na over bebouwing op het Raadhuisplein."

Omdat de supermarkten aan de uiteinden zitten, trekken die het toch al versnipperde winkelgebied uiteen. Eén van de opties is een nieuwe plek voor de Coop in of nabij het gemeentehuis. Plein 1946 kan, als het aan Van der Leij ligt, een rustpunt in het Oosterbeekse centrum worden. "Een mooi plein met ruimte voor horeca."

WinkelrondjeVoor een goede winkelstructuur is een winkelrondje van belang. Renkum streeft naar een eenvoudig rondje van de Weverstraat naar de Utrechtseweg.

Paul te Grotenhuis, woordvoerder van Inretail, de brancheorganisatie voor detailhandel, noemt de plannen voor Oosterbeek een positieve ontwikkeling. "We zijn voorstander van een compact, maar wel compleet winkelhart. Oosterbeek kent nog te veel verspreiding van winkels. Zo zit er nog een dierenzaak aan de Benedendorpsweg. Onderaan de Weverstraat is de aanloop klein. En bij het rijtje van de Coop kom je alleen als je er moet zijn."

Te Grotenhuis adviseert Oosterbeek op zoek te gaan naar zijn eigenheid. "Wat maakt Oosterbeek uniek?" Volgens hem heeft het dorp veel potentie. "Het is bemiddeld. Dat zie je terug in het winkelaanbod. Oosterbeek heeft nog een echte bakker, groenteboer, koffiebranderij en notenbar."