Nieuws Actueel

Winkelier is gelukkig in Arnhemse Steenstraat

De Steenstraat zit weer in de lift. De Arnhemse straat uit het bekende Monopolyspel kent op een paar uitzonderingen na geen leegstand meer. Dat schrijft De Gelderlander.

Harry van der Ploeg | Foto: Gerard Burgers 13 december 2016

Steenstraat Arnhem Vendette spellenwinkel

Ondernemers roemen de plek als een vestigingsplaats die veel klanten trekt. Het ondernemersgeluk venten ze graag uit met de roep om niet te veel de nadruk te leggen op de schaduwzijden van het straatleven. Dat er soms problemen zijn met daklozen of drugsrunners, nemen ze op de koop toe. "Dat hoort nu eenmaal bij een grote stad", weerklinkt het onder vele winkeliers.

Eigen karakter

Sebastian Hetterschijt, bakker van het pas geopende filiaal van Bakkerij Tom van Otterloo, roemt de Steenstraat als 'foodstreet' met een eigen karakter. Hij wijst erop dat de mensen uit het Spijkerkwartier heel bewust boodschappen doen. "Wij zien de buurt als een partner en spelen op hun wensen in met het brood dat we aanbieden."

In de lift

Ook de winkel van Eigen Stijl zit in de lift, dankzij de toestroom van klanten die bewust zoeken naar bepaalde kleding. Er komt een tweede zaak bij, aan de overkant van de straat. Reden: de winkel is uit zijn jas gegroeid, er is meer ruimte nodig voor de collectie.

Voltreffer

Kadir Bayram van fietsenzaak Novabike heeft er absoluut geen spijt van dat hij zijn zaak zeven jaar geleden heeft geopend op de kop van de Steenstraat, nabij de Martinuskerk. "Ik had ook een aanbod voor verderop in de straat en op de Hommelseweg. Deze plek bleek een voltreffer."

Problemen

Natuurlijk ziet hij de problemen. "Dat is al jarenlang zo." Kort nadat hij dit gezegd heeft, stuurt de politie een paar mannen weg voor de chocolaterie aan de overzijde. Met bier in de hand wilden ze gaan zitten op een bankje. Agenten surveilleren nadrukkelijk in de straat.

Teveel telefoonwinkels

Buurman Pasoon Sharelwal heeft een telefoonwinkel. "Ik vind dat er te veel telefoonwinkels zijn", klaagt hij. De teller komt na een wandeling door de straat uit op negen, verdeeld over enkele families. Ook ziet Sharelwal mensen op straat met bier wandelen. "Soms vragen ze om een of twee euro. Ik geef daklozen nooit geld, wil wel iets te eten voor ze halen. Maar dat willen ze niet."

Beter en beter

Stephan Stienstra van Patisserie Christiaan wil geen kwaad woord horen over de Steenstraat. "Het wordt alleen maar beter. Er komen steeds meer ambachtelijke zaken met een eigen karakter. Het is hier een komen en gaan van winkels, maar de goede blijven."

Hij roemt de Steenstraat om zijn internationale, kosmopolitische karakter. "Er komen hier mensen uit alle culturen, rijk en arm, studenten en kunstenaars. Er is altijd leven in de brouwerij."

Winkeliersvereniging

Richard Janssen van Vendetta Spellencentrum geniet iedere dag met volle teugen van de sfeer in de Steenstraat. "Jammer is wel dat de winkeliersvereniging is opgeheven. Er bleken te weinig winkeliers te zijn die de vereniging nog willen steunen. Met als gevolg dat er nu geen kerstverlichting in de Steenstraat hangt."

Op 4 meter hoogte blijken een paar letters van de tekst 'Welkom in de Steenstraat' te zijn uitgevallen.

Stimuleer horeca

Sebastiaan Hetterschijt van Bakkerij Tom van Otterloo

"We bakken brood in de winkel en hebben een bakkerscafé om mensen de gelegenheid te geven wat te eten en te drinken. Daar is goed over nagedacht. Er zou meer ruimte voor dit soort initiatieven moeten komen in de Steenstraat. Ik merk dat de gemeente de rem op de horeca heeft gezet. Dat is jammer. Ik zit hier nu net een maand. Ik ken die verhalen over dealers. Tot nu toe was er nog niemand in de zaak die ik snel weer wegwenste."

Fietsenplein erbij

Richard Janssen van Vendette Spellencentrum

"De Steenstraat zit in de maag met de fietsen. Overal staan ze rommelig in de fietsklemmen. Laat de gemeente daar een eind aan maken. Zoek ruimte voor alle fietsen op het nu helemaal lege plein tussen de Steenstraat en het Velperpoortstation als dat vernieuwd wordt. Met ruimte voor een terras. En laten ze iets doen aan de fietsers die uit nood de stoep op moeten om vlak bij mijn zaak de auto's te ontwijken."

Een eigen gezicht

Stephan Stienstra van Pattiserie Christiaan

"Als alle mensen net zo goed met elkaar zouden omgaan als in de Steenstraat, dan zou de wereld er heel anders uitzien. Dan zou je niet al het gedoe hebben dat er nu is over de multiculterele samenleving. Wij zijn in oktober vorig jaar opengegaan. Voor die tijd zat bakkerij Petri hier 125 jaar. Dit is een straat met een eigen gezicht, waar ondernemers creatief zijn en klantvriendelijk, waar kwaliteit en service belangrijk zijn. Dat is heel bijzonder in een tijd dat steden steeds meer op elkaar beginnen te lijken.

Gerelateerde artikelen

Arnhemse kapper verzorgt haar dak- en thuislozenKronenburg vewrkozen tot beste winkelcentrum van ArnhemArnhem wil af van lege winkel in wijk